Vse kar želite izvedeti o kriptovalutah

Kaj je kriptovaluta

Kriptovaluta je medij menjave, kot so običajne valute, kot je € ali USD, vendar je zasnovan za izmenjavo digitalnih informacij s postopkom, ki ga omogočajo določena načela kriptografije. Kriptografija se uporablja za zavarovanje transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih kovancev . Prva kripto valuta je postal leta 2009 Bitcoin. Danes obstaja na stotine drugih kripto valut , ki jih  imenujemo Altcoins .

Povedano drugače:

Kripto valuta je električna energija, pretvorjena v vrstice kode z denarno vrednostjo.

Povedano preprosteje:

Kriptovaluta je digitalna valuta.

Za razliko od centraliziranega bančništva, kot je FED, kjer vlade nadzirajo vrednost valute, kot je USD, skozi postopek tiskanja fiat denarja, vlada nima nadzora nad kripto valutami, saj so popolnoma decentralizirane .

Večina kripto valut je zasnovana tako, da se sčasoma zmanjša proizvodnja, kot je Bitcoin, kar ustvarja tržno vrednost na njih. To je drugače od fiatnih valut, kjer finančne institucije lahko vedno ustvarijo več, torej inflacija. Bitcoin nikoli ne bo imel v obtoku več kot 21 milijonov kovancev.

Medtem ko obstaja na stotine različnih specifikacij kripto valute, večina izhaja iz enega od dveh protokolov. Dokazilo o delu ali dokazilo o deležu. Vse kripto valute vzdržuje skupnost rudarjev kripto valut, to je splošna javnost. Le ti so odstopili svoje računalnike ali stroje ASIC za sodelovanje pri potrjevanju in obdelavi transakcij. Torej takoimenovano rudarjenje.