Blockchain oziroma veriga blokov, je tehnologija, na kateri temelji digitalna valuta (Bitcoin, Litecoin, Ethereum in vsi drugi ). Tehnologija omogoča distribucijo digitalnih informacij, ne pa kopiranje. To pomeni, da ima lahko vsak posamezen podatek samo enega lastnika. Vsak blok vsebuje časovni žig in povezavo do prejšnjega bloka, tako da dejansko tvorijo verigo.
Informacije se nenehno usklajujejo v bazo podatkov, ki je shranjena na več računalnikih hkrati in se sproti posodablja. To pomeni, da so zapisi javni in preverljivi. Ker ni osrednje lokacije, je težje vdreti, saj informacije obstajajo hkrati na milijonih krajev.

Blockchain tehnologijo so izumili leta 2008, v javnost pa je prišla šele, ko se je ustvaril prvi kovanec, torej, Bitcoin.
Zakaj se imenuje Blockchain?
Ko je blok dokončan, se doda v verigo. Tko se ustvarja veriga blokov s časovnim žigom in podatkih o transakcijah.

Teh podatkov ni več mogoče spreinjati.

Lastniki Bitcoinov imajo zasebno geslo, oziroma ključ do naslova v verigi, kjer je zapisano njihovo lastništvo.
Prednost blockchain tehnologije je, da izloči posrednika iz enačbe (banke), saj je vsaka transakcija javno dostopna in preverljiva.
Predstavljajte si, da vam delodajalec pošlje plačo kar v vašo digitalno denarnico in ne na vaš račun (ki dejansko ni vaš ampak od banke ).