Top 15 kriptovalut. Spoznajte kriptovalute, ki so najbolj primerne za vaš portfolia.

Ko slišimo besedo kriptovalute, je večini ljudi ena in edina misel Bitcoin. Vendar je na trgu okrog 1000 različnih kriptovalut, ki želijo reševati problematiko različnih industrij današnjega sveta.

Danes smo 12.10.2017 in trg je v vzponu. Total market znaša 163 miljard in Bitcoin dominanca znaša 54,2%. Bitcoin bije svojo bitko!
V času pisanja tega članka znaša total market 163 milijard dolarjev, od tega je 88,838,171,730$ v Bitcoinu, kar znaša nekaj več kot 75 miljard dolarjev je v Alt kovancih. Poglejmo si top 15 kovancev, ki so najbolj obetavni.

1. Bitcoin zlati predstavnik kriptovalute (Payments & Storer of Value)

Bitcoin kot plačilno sredstvo in shranjevalnik vrednosti

Seveda bom začel s kraljem kriptovalut ali zlatim standardom kriptovalute, kot mu mnogi poznavalci pravijo; to je Bitcoin.

Bitcoin rešuje problematiko, s katero se soča svet, zelo efektivno odkar je rojen leta 2009. Razvil ga je neznanec pod imenom Satoshi Nakamoto in sicer z mislijo vzpostaviliti altenativo sedanjemu finančnemu sistemu.

Satoshi je razumel, da sedanji centralni bančni sistemi povzročajo inflacijo (razvrednotenje vrednosti denarja). Bitcoin želi pokazati, da obstaja moč decentraliziranega finančnega sistema, ki izpodrine banke, paypal in druge, ki nam s svojo storitvijo zaračunavajo stroške. Kar pomeni, da so stroški transakcij cenejši, hitrejši in transakcije v tojino ne rabijo 3-5 dni, da se izvršijo.

Ker pa se smatra Bitcoin kot zlato, je njegova vloga enaka kot pri zlatu in sicer shranjevanje vrednosti denarja.

In zdaj, leta 2017, ima Bitcoin 9408 vozlišč, kar je dokaz, da je Bitcoin decentralizirana elektrarna, ki je bil zasnovana za to da ostane. Od leta 2009 pa vse do zdaj, je Bitcoin pridobil na moči.

Bitcoin je do sedaj ponosno preživel preizkus časa in se bo še naprej izboljševal. Kaj točno sploh je Bitcoin si preberite tukaj.

KUPI BITCOIN ZDAJ

2. Ethereum (Smart Contracts & DApps)

Ethereum se je priključil trgu leta 2014, ko ga je izdal iz oznanil ustanovitelj Vitalik Buterin.

Ethereum želi biti “svetovni računalnik”, ki bi se decentraliziral in nasprotoval obstoječemu modelu odjemalec-strežnik. Poenostavljeno to pomeni, da bi se na ethereum tehnologiji gradilo in serviralo aplikacije.

Z tehnologijo ethereum, strežnike in oblake zamenjajo tisoči tako imenovanih “vozlišč”, ki jih vodijo prostovoljci iz celega sveta (torej oblikujejo “svetovni računalnik”). Vizija je, da bi ethereum omogočil to isto funkcionalnost ljudem kjerkoli po vsem svetu, kar jim bo omogočilo, da bi tekmovali za ponudbo storitev na etherum infrastrukturi.

Drsenje skozi tipično trgovino z aplikacijami, na primer, vidite različne barvite kvadratke, ki predstavljajo vse od bančnega sektorja do fitnesa in aplikacij za sporočanje. Te aplikacije se zanašajo na podjetje (ali drugo tretjo stranko), da shranite podatke o kreditni kartici, zgodovino nakupov in druge osebne podatke – nekje, na splošno v strežnikih, ki jih nadzirajo tretje osebe.

Ethereum, če gre vse po načrtu, bi vrnil nadzor nad podatki v teh vrstah storitev svojemu lastniku in ustvarjalnim pravicam svojega avtorja.

Ideja je, da en subjekt ne bo več imel nadzora nad vašo spletno stranjo ali aplikacijo, omejevanje ali prepovedovanje v tem primeru ni sprejemljivo. Samo uporabnik lahko naredi spremembe, ne katerikoli drugi subjekt.

Teoretično združuje nadzor, ki so ga ljudje v preteklosti imeli nad svojimi informacijami z enostavnimi dostopnimi informacijami, s katerimi smo se navadili v digitalni dobi. Vsakič, ko shranite spremembe ali dodate ali izbrišete beležke, ga vsako vozlišče v omrežju spremeni. Več o Ethereum…

KUPI ETEREUM ZDAJ

3.Litecoin

Litecoin je sinonim za srebro. V klasičnem gospodarstvu veliko vlogo igrata zlato in srebro. V svetu kriptovalut je predstavnik zlata Bitcoin in predstavnik srebra je Litecoin. Grobo rečeno je Litecoin kot Bitcoin.

Na uradni spretni strani kriptovalute Litecoin najdemo zapis:

Litecoin je internetna valuta peer-to-peer, ki omogoča takojšnje plačilom z zelo nizkimi stroški, vsem ljudem po svetu.

Litecoin je prišel iz Bitcoinove jedrne kode z nekaj spremembami. Charlie Lee je spremenil kodo in protokol tako, kot je bilo po njegovem mnenju najboljše, da bi dosegel obsežno sprejetje valute.

Lee je želel zmanjšati čas potrditve blokov od 10 minut do 2,5 minut, da bi lahko potrdili večji obseg transakcij.

S tem je Lee povečal hitrost transakcije Litecoin za 4X (v primerjavi z Bitcoinom).

Leta 2011 je Charlie Lee izdal Litecoin na GitHubu.

Od leta 2011 do 2016 Litecoin ni imel nobenih razvijalcev s polnim delovnim časom. Sprva so bili pri projektu Litecoin open source povezani samo Charlie Lee (ustvarjalec Litecoin) in Warren Togami (vodilni razvijalec).

Leta 2016 se je razvijalec pod vzdevkom “Shaolinfry” pridružil Litecoin.

Trenutno Warren Togami dela z Blockstreamom in Charlie Lee je napovedal svojo vrnitev v LTC, potem ko je delal s Coinbaseom za nekaj časa. Postani Coinbase uporabnik in si zagotovi žetone.

Več podrobnosti o Litecoin najdete tukaj.

KUPI LITECOIN ZDAJ

4. Monero (Anonymous, Private & Fungible Digital Money)

Po navajanju uradne strani kriptovalute Monero: Monero je varen, zaseben in nepreklicen valutni sistem. Monero uporablja posebno kriptografijo, s čimer zagotovi, da vse transakcije ostanejo neizbrisljive in nepopravljive. V vedno bolj preglednem svetu si lahko ogledate, zakaj je Monero lahko postal tako zaželen.

V tem trenutku vse kriptovalute ne morejo ponujati lastnosti zasebnosti, varnosti ali zamenljivosti na ravni protokola ali osnovne ravni kode. Ampak Monero, nam omogoča odlično izbiro, če se odločimo za privatne stransakcije.

Monero, ki se je začel leta 2014, je prva zasebna, varna in nepreklicna digitalna valuta na svetu. Lahko rečete, da je kot bolj zaupen Bitcoin.

Monero je narejen iz nič in ni le še en klon Bitcoin kode. Poglejmo njegove lastnosti.

Podrobnejši opis valute Monero najdete tukaj.

KUPI MONERO ZDAJ

5. Factom (Decentralized Notary)

Izjava glavnega izvršnega direktorja kriptovalute Factom:

“Mi smo ustvarili Factom z mislijo zgraditi pristen, zaupanja vreden transparenti svet. Izbrali smo precej enostaven pristop: izdelati programsko opremo (software), ki mu ni mogoče spremeniti preteklost in usmeriti ta program v območje podjetništa, da reši sedanje težave.”

-Peter Kirby

Factom (FCT) je vstopil na trg kriptovalut konec leta 2014. Namerava postati nespremenljiv univerzalni zapisnik na svetu.

Ustanovitelj Factom-a je Peter Kirby spoznal, da je Bitcoin blockchain dokaj omejena in ne pušča veliko možnosti za inovativne rešitve. Toda v preteklih letih se je ta blockchain izkazal kot najbolj zaupanja vreden in nespremenljiv zapis denarnih transakcij kadarkoli ustvarjenih.

Factom je bil zasnovan tako, da izkoristi to varnost in nespremenljivost.

Ko se na platformo Factom zabeleži nekaj, ga ni mogoče spremeniti in postane za vedno nespremenljivo, ker postane zasidran z bitcoin blockcahinom. To deluje kot zanesljiv zapis, s katerim je mogoče preveriti digitalni artefakt (dokumente, videoposnetke ali zvoke), originalni zapisi pa so varni.

Factom uporablja SHA-256 hash, Bitcoin’s blockchain in svoj blokchain za dosego treh stvari:

“Dokaz obstoja”
“Dokaz procesa”
“Dokazilo o reviziji”
In to je tisto, zaradi česar je najbolj zaupanja vreden decentraliziran notar.

Do sedaj je Factom zagotovil več kot 126.485.400 zapisov, kar dokazuje njegovo praktičnost. Podrobnejši opis si poglejte na tej povezavi.

KUPI FACTOM ZDAJ

6. Dash (Digital Cash)

Dash je bil ustanovljen 18. januarja 2014, ustanovil ga je Evan Duffield. Dash je bil prvotno imenovan kot “XCoin” (XCO). Februarja 2014 se je ime spremenilo v “Darkcoin” in 25. marca 2015 je bil Darkcoin preimenovan v “Dash”.

Evan načrtuje, da bo Dash enostaven za uporabo in anonimen za uporabnike, ki so osredotočeni na zasebnost.

Dash si prizadeva preučiti najboljše prakse v denarnem svetu in hkrati si prizadeva za razvoj svojih izdelkov, da bo uporabnikom prijazen.

Dash je dobra naložba zaradi praktičnih uporab, funkcij, kot so InstantSend / PrivateSend, trdna podlaga in izjemno delo njihove vodstvene ekipe.

Če v svojem portfelju nimate dovolj Dash-a, morate razmisliti o zalogi. Dash je tudi najbolj uspešen med kategorijo masternode kovancev. VEČ

KUPI DASH ZDAJ

7. Golem (Decentralized Supercomputers)

Golem si lahko najlažje predstavljamo kot Airbnb računalnikov.

To je prvi na svetu odprto-koden in decentraliziran super-računalnik, ki ga poganja ethereum tehnologija v ozadju, Golem kriptovaluta – GNT (Golem Network Tokens). GNT-ponudba kovancev je fiksna, kar pomeni, da bo projekt postal bolj priljubljen, cena GNT bo verjetno narasla.

Golemov “super računalnik” dobi svojo moč iz dveh kategorij, to je iz majhnih osebnih prenosnih računalnikov in velikih podatkovnih centrov, ki se širijo po vsem svetu. Kot uporabnik Golem platforme lahko upravljate spletno stran, izvedete energetsko intenzivne znanstvene izračune ali naredite CGI-prikazovanje. Lahko celo zaženete rudarjenje z uporabo tega računalniškega vira in si pridelate kriptokovance.

Golemski “super računalniki” se bodo izvajali, ko uporabnik plača žetone GNT. Te žetone bodo namenjeni ljudem, ki so v omrežju Golem najeli dodatno računalniško moč.

Golem ima dolg časovni načrt približno 4-5 let, kar je precej dolgo v tem hitro spreminjajočem kripto svetu. Ampak ni pretiravanja v tem, da bo, ko bo platforma Golem v živo, GNT kripto valutnost imela ogromno vrednost. Oglejte si ta članek in spoznajte golem od blizu.

KUPI GOLEM ZDAJ

8. Siacoin (Decentralized Cloud Storage)

Če je Golem Airbnb računalnikov, potem je Sia Airbnb trdih diskov. Imajo zelo uporaben primer uporabe in poskušajo rešiti nekaj, kar večina od nas vsakodnevno shranjuje v oblaku.

Sia omogoča svojim uporabnikom, da najamete neuporabljen prostor na trdem disku in s tem zaslužite denar.

Medtem ko je Sia platforma za shranjevanje v oblaku, kot so Google Drive, Dropbox in Amazon Cloud, je Sia ločena, da gre za platformo za shranjevanje v oblaku z odprto kodo, blockchain in decentralizirano obliko. Skratka, Sia je decentraliziran oblak, kjer se podatki hranijo na blockchainu.

Centralizirane storitve shranjevanja so nagnjene k posameznim točkam neuspeha in tudi zlorabe nešifriranih podatkov za višje poslovne dobičke.

Druga stvar, zaradi katere je ta tehnologija zelo praktična, je, da je lahko zelo poceni v primerjavi z Google Drive, Dropbox in Amazon Cloud.

Vendar pa obstajajo ogromni izzivi v načinu shranjevanja decentraliziranih podatkov, Sia pa ima dolg razvojni načrt.

Dolgoročni cilj Sie je tekmovati z glavnimi platformami za shranjevanje podatkov v oblaku. Toda v bočnem prostoru ima Sia tudi neposredne konkurente, kot sta Storj in MaidSafe … ampak Sia trdi, da je boljša s šifriranjem in decentralizacijo.

Skupina razvijalcev Sia je prepričana, da izdelujejo zelo kompetenten izdelek in ne verjamejo v množične marketinške kampanje za promocijo.

Siacoin primer uporabe je vsekakor praktičen in se ga splača meti na očeh v prihodnosti. Več tehničnih značilnosti in zanimifih dejstev najdete v tem članku.

KUPI SIACOIN ZDAJ

9. Iota (Internet Of Things)

IOTA je še ena kriptovaluta, ki trdi, da je naslednja generacija kriptovalut. IOTA si prizadeva postati najbolj razširjena kriptovaluta v tem vedno večjem svetovnem spletu.

IOTA ima možnost spremeniti način plačevanja, ker ponuja popolnoma brezplačne transakcije, ki jih ni mogoče najti pri drugih kriptovalutah.

To je tudi prva kriptokovanec brez blokov; namesto tega uporablja nekaj, kar se imenuje Tangle tehnologija.

Pričakujte počasno hitrost sprejetja za IOTA, ker se bo nanašalo na Internet of things saj bo vedno več ljudi začelo uporabljati stvari IOT in pametne telefone / pametne naprave. Kakše so prednosti in slabosti IOTA si preberite tukaj.

KUPI IOTA ZDAJ

10. Ripple (Bank’s Cryptocurrency)

Ripple je predstavnik kriptovalute, namenjen bankam.

Ripple je protokol za plačilo, ki bankam omogoča, da med seboj pošiljajo mednarodna plačila v realnem času brez potrebe po centralni nasprotni stranki ali centru za potrditev.

Zasnovan je taka, da ustreza vsem bankam in centralnim bankam. Ripple se lahko izvaja že sedaj, saj je prilagojen sedanji tehnologiji, ki jo uporablja bančna industrija.

Ripple (XRP) rešuje veljavno težavo mednarodnih nakazil.

V prvih dneh sem bil glede Ripple precej skeptičen, a vsekakor poskuša rešiti nekatere točke težavnosti v mednarodnem bančništvu.

Pričakujte ogromno rast XRP, ker so banke lačne, da se prilagodijo tehnologiji blockchain, Ripple pa ponuja rešitve za pripravljenost, plug in igro za svoje težave.

In to se že dogaja … že so začele delati plačila v realnem času pri National Bank of Abu Dhabi. Več o kriptovaluti XRP in RippleNet.

KUPI RIPPLE ZDAJ

11. Civic (Universal Digital Identity)

Civic si prizadeva ustvariti digitalno identiteto za vse na decentraliziran način. Te identitete bodo skladne z različnimi pravili in predpisi vlad po vsem svetu (npr. Digitalna identifikacijska številka).

Civic uporablja blockchain podatke za zavarovanje podatkov. Te podatke strogo potrjujejo Civic ali partnerji, ki potrjujejo identiteto, nato pa jih potrdijo in zasidrajo v blockchain v obliki podatkov, ki niso dekriptirani. Te podatke izmenjujemo samo med uporabnikom in iskalcem teh podatkov z uporabo Civic žetonov (CVC).

Na sedanji način moramo osebne podakt in našo identiteto dokazovat vedno znova in znova. Civic omogoča enostavno in resnično brezhiben način za uporabnike in zahtevnike identitete, da preverijo podatke in preprečijo krajo identitete, ker je vse shranjeno v javni knjigi blockchain.

Civic izvaja praktični primer uporabe za preverjanje identitete in verjamem, da se bo ta projekt v bližnji prihodnosti izkazal kot dragocen kripto-kovanec. Preberi več.

KUPI CIVIC ZDAJ

12.OmiseGo

OmiseGo je predstavnik kriptovalute, ki je zgrajen na obstoječem izdelku, Omise. To je zelo priljubljena platforma za upravljanje plačil v jugovzhodni Aziji, zlasti na Tajskem, Japonskem, Singapurju, and Indoneziji…

Omise je bil velik zagovornik podjetja Ethereum in njenih tehnologij, ki je leta 2015 prispeval k financiranju pobude fundacije DEVGRANTS in financirala razvoj podjetja Raiden.
Ekipa Omise je sodelovala tudi s številnimi drugimi tehnologijami, kot so Hydrachain, Golem, Tendermint in Cosmos.
Svetovalni odbor OmisGo je sestavljen iz najpomembnejših razvijalcev blockchaina in etereuma. Vitalik Buterin, Gavin Wood, ustvarjalec strelovodne mreže Joseph Poon.

V bistvu je OmiseGo platforma za e-denarnico in plačilna platforma, ki podpira širok spekter kriptovalut. Podrobneje najdete na tej povezavi.

KUPI OMISEGO ZDAJ

13.ARK

ARK je predstavnik kriptovalute, ki je zraven tega še ekosistem, ki pomaga pri množični proizvodnji kriptovalut. Platforma Ark je zgrajena na vrhu zelo varnega blockchain omrežja.

Podjetje ima ekipo kvalificiranih delavcev z edinstvenimi veščinami. Ekipa vključuje mrežne inženirje, spletne razvijalce, upravitelje denarja, strokovnjake za strojno opremo, trgovce, glasbenike, lastnike podjetij in promotorje socialnih medijev. Ekipa ARK ima 30 članov. Sestanki so strastni glede svojih prizadevanj za sodelovanje in razvoj skupnosti ARK in ekosistema.

KUPI ARK ZDAJ

14.NEO (smart economy)

NEO kot kriptovaluta, nekdanji Antshares, je prvi kitajski odprtokodni blockchain. Njegovo poslanstvo je bilo ustanovljeno leta 2014, da bi spremenili oz. odkrili nov način poslovanja. Verjamejo, da tehnologijo poganja napredek in skupaj lahko ustvarjamo prihodnost. Zaradi tega je bil ustvarjen NEO, da bi naše tradicionalno gospodarstvo prenesli v novo dobo pametnega gospodarstva.

V tem novem pametnem gospodarstvu poteka premik paradigme od »Internet informacij« do »Internet vrednosti«. To bo omogočilo brezhibno integracijo tradicionalnega gospodarstva in digitalnega gospodarstva, kar bo olajšalo prost pretok vseh sredstev. Izmenjava vrednosti in gospodarske dejavnosti so na voljo v brezupnem načinu. Pravila, politike in organizacije tradicionalne družbe bodo upravičeno pregledne in poštene. To je “Internet po naročilu” in končni cilj NEO Smart Economy. Preberi podrobno analizo kriptovalute Neo. Primerjavo med NEO projektom in Ethereum najdete tukaj.

KUPI NEO ZDAJ

14. Viberate (music industry)

Slovenci spremijamo svet glasbene industrije, z Dj Umek-om in ekipo slovenskih razvijalcev. Spoznajte slovenskega predtsvnika kriptovalute.

Viberate je glasbeni ekosistem z živo glasbo in temelji na blockchain tehnologiji, kjer se ujemamo z glasbeniki in organizatorji dogodkov. Naštevajo profile več kot 120 tisoč glasbenikov, od superzvezdnikov do garažnih bendov.

Startup Viberate, ki razvija platformo za povezovanje glasbenikov in organizatorjev dogodkov, je v rekordnih 4 minutah in 42 sekundah zaključil zbiranje sredstev v kriptovalutah in tako v celoti dosegel svoj zastavljeni cilj.

V prvi ponudbi kripto kovancev (ICO) je Viberate prodal vseh 120 milijonov Vib kovancev v vrednosti več kot 10 milijonov dolarjev.

Viberate je platforma, ki želi pod eno streho združiti celotni glasbeni ekosistem. Trenutno je deluje kot IMDB za glasbo v živo, kjer so profili uvrščeni glede na njihovo spletno priljubljenost. To je zgrajena in kurativna z Viberate uporabniško skupnostjo. Njihov končni cilj je prekiniti glasbeno industrijo, kot jo poznamo – tako, da postanejo največji svetovni trg talentov. Podatkovna zbirka Viberate, skupnost, celovit pristop in značilnosti trga so štirje elementi, zaradi katerih je njegova storitev edinstvena in revolucionarna.

Viberate želi svojim uporabnikom omogočiti, da spremljajo projekte svojih priljubljenih glasbenikov, se povezujejo znotraj Viberate platforme z drugimi uporabniki. Glasbeniki si lahko ustvarijo račun in delijo svojo vsebino z drugimi uporabniki. Spremljamo lahko glasbene dogodke in kupimo karto za koncerte. Organizatorjem dogodkov omogoča, da direktno kontaktirajo željeno glasbeno skupino ali pevca-ko in še mnogo več… Več o Viberate najdete tukaj.

KUPI VIBERATE ZDAJ

-->