Kaj je tehnologija tangle? | IOTA

Tangle je revolucionarna tehnologija, ki je veliko hitrejša, varnejša, cenejša od dosedanje tehnologije Blockchain (javna knjiga) in nam omogoča transakcije brez stroškov. Je tehnologija, ki se nanaša na inetrnet stvari in omogoča transakcije stroj s strojem in rešuje dejanske problematike, ki so nastale v industriji internet stvari.

V kolikor niste seznanjeni kaj je internet stvari in osnovami IOTA, si najprej poglejte članek Kaj je Iota? Kako nam bo internet stvari spremenil življenje.

Kaj je Tangle? Poglejte video!

Tangle tehologija uvaja nekaj precej novih konceptov v Blockchain prostoru, zato bom navedel nekaj izrazov, ki so pomembni za razumevanje žetona(token) IOTA.

Besednjak ni namenjen začetnikom, ampak osebam, ki želijo spoznati tehnologijo IOTA nekoliko bolj podrobno.

Generični izrazi

 • Peer to Peer Network (P2P): decentralizirano omrežje, sestavljeno iz vrstnikov (vozlišč, točk ali sejalcev), ki so medsebojno povezani in medsebojno delijo skupno rabo podatkov.
 • Proof of work (PoW): dokazilo o delu je algoritem, ki preprečuje napad za zavrnitev storitve (DOS –Denial Of Service) in napadov neželene pošte v omrežje. Računalniško težka uganka za reševanje, vendar je enostavna za preverjanje. IOTA uporablja sestavljanko Hashcash(razloženo v nadaljevanju).
 • Directed Acyclic Graph (DAG): usmerjeni aciklični graf. Je specifična podatkovna struktura, ki temelji na grafu brez usmerjenih ciklov. Namesto da bi imeli eno vejo z vozlišči, ki imajo le en rob, v DAG lahko obstaja več vej.

IOTA izrazi

 • Tangle: usmerjeni aciklični graf (DAG) kot porazdeljena knjiga, ki hrani vse transakcijske podatke v omrežju IOTA. To je blockchain(javna knjiga) brez blokov in verige (torej je to res Blockchain?). Tangle je prva distribuirana knjiga, ki omogoča dosegljivost, brez plačil transakcij, integritete in prenosa podatkov ter kvantno računalniško zaščito. V nasprotju z današnjimi bloki, soglasje ni več ločeno, temveč je bistveni del sistema, ki vodi k popolnoma decentraliziranemu in samoregulacijskemu omrežju med vrstniki.
 • Tips: transakcije, ki nimajo drugih transakcij, na katere se sklicujejo.
 • Curl: glavna hash funkcija(zgoščeno sporočilo), ki se uporablja v IOTA. Curl temelji na dobro preučeni konstrukciji spužve, ki so jo izumili ustvarjalci Keccak (SHA-3) in je posebej prilagojen za IoT, ki je tudi prva svetovna trojiška hash funkcija.
 • Winternitz enkratni podpis (W-OTS): shema poštnega kvantitativnega podpisa, ki se uporablja za odobritev porabe z naslova v IOTA (znak z vašim zasebnim ključem). Zaradi enkratne narave se varnost sredstev na naslovu hitro zmanjša, če podpišete več transakcij z uporabo istega ključa. Zato v IOTA nikoli znova ne uporabite naslova, ki ste ga porabili (ker je en podpis že v skupni rabi z omrežjem).
 • IOTA žeton: celotna ponudba – na voljo je 2.779.530.283.277.761 IOTA
  Enote – Oznaka IOTA sledi enotam SI. Pi, Ti, Gi, Mi, Ki, i – več informacij
 • IOTA Reference Implementation (IRI): IOTA  je napisana v Java jeziku in je ključni odjemalec IOTA (vozlišč). Komunicira z omrežjem IOTA za posredovanje transakcij in zagotavlja uporabnikom API precej omejen API – to je v veliki meri zaradi varnostnih razlogov, kar omogoča povezavo z oddaljenim vozliščem.
 • IOTA library: knjižnica IOTA, ima vse potrebne funkcije za polno uporabo IOTA, vključno s pošiljanjem transakcij, funkcij, povezanih s kriptografijo, in osnovnega API-ja.

Naslovi v tehnologiji tangle

 • Seed: seme je vaš glavni zasebni ključ. Uporablja se za izpeljavo vseh vaših zasebnih in javnih ključev. Naj bo varno in ga ne delite z nikomer. Seme v IOTA sestavlja 81 poskusov (‘A-Z, 9’), kar je enako 384-bitni varnosti. Seme je kot zasebni ključ / geslo.  Če ima nekdo dostop do vašega semena, lahko dostopa do vašega računa.
 • KeyIndex: indeks ključa, je celo število, ki določa, kateri ključ naj izvira iz semena. subSeed(podključ) = hash (seme + indeks ključa)
 • Stopnja zaščite: pri ustvarjanju naslova imate možnost izbrati med 3. varnostnimi modeli:
  1: 81-tritna varnost (nizka)
  2: 162-tritna varnost (srednja)
  3: 243-trit varnost (visoka)
 • Naslov (address): javni naslov izhaja iz semena, stopnje varnosti in indeksa ključa. Naslovi v IOTA so sestavljeni iz 81 poskusov (‘A-Z, 9’).

Transakcije znotraj tangle tehnologije

 • Transakcije – najmanjša enota podatkov v IOTA, je sestavljena iz 2673 poskusov in se lahko uporabi bodisi za prenos vrednosti bodisi za prenos podatkov na javni knjigi Tangle – transakcijska struktura.
 • Branch/Trunk – dve transakciji, na katere se je transakcija sklicevala in potrdila.
 • Bundles (snopi) – Transakcije, ki so združene skupaj med ustvarjanjem prenosa. Snopi so atomski prenosi, bodisi so vsi posli znotraj snopa sprejeti ali pa noben.
 • Prenosi – Pošiljanje vrednosti ali podatkov na naslov, prenosi so večja abstrakcija svežnjev, transakcij itd.
 • Prenos predmetov – prejemniki prenosa, vsebujejo destinacijo naslovov in vrednosti.
 • Vhodi – naslovi, ki se uporabljajo za financiranje prenosa vrednosti, predmeti vsebujejo naslov, stopnjo zaščite in indeks ključa.
 • Naslov preostanka – Naslov, ki se uporablja za pošiljanje preostale vrednosti prenosa, če obstaja.
 • Izbira nasveta – Če želite v IOTA prenesti novo transakcijo, morate najprej potrditi dve prejšnji transakciji. To potrdilo se izvede s potrjevanjem poskusov transakcije, podpisov in navzkrižnega preverjanja za nasprotujoče transakcije.
 • Random Walk (RW) – naklučni sprehod je algoritem, ki se uporablja za izbiro prejšnjih parov transakcij.
 • Globina – izhodišče naključnega sprehoda. Večja kot je vrednost, bolj nazaj v zapletu bo začel RW in imel bo daljšo časovno dobo RW. Tipična vrednost, ki se uporablja v denarnicah, je 3 -, ki začne nazaj na mejnike RW 3.
 • Minimalna velikost mase (MWM – Min Weight Magnitude) – znesek dela, ki se bo izvajal v fazi PoW. To pomeni, da je rešitev sestavljanke številka z MWM zaostajanjem 0 (9-ih v poskusih). Trenutno je MWM nastavljen na 14 na omrežni in 9 na testnem omrežju. vsak prirast MWM je trikrat težji PoW (v povprečju).

Potrjevanje transakcij

 • Vključitev stanja – se uporablja za ugotavljanje, ali je transakcija sprejeta in potrjena s strani omrežja. Natančneje, glede na transakcijo in seznam nasvetov: vključitev stanja je resnična, če se tip nanaša na to transakcijo.
 • Mejniki – transakcije s kontrolnimi točkami, ki se izdajajo v povprečju vsako minuto.
 • Na čakanju – transakcija je v teku, če jo je omrežje videlo, vendar še ni potrjeno.
 • Potrjeno – transakcija je potrjena, če se je sklicevala na mejnik, stanje vključitve transakcije je resnično.
 • Ponovni prenos – ponovite surove poskuse transakcije. Ker so snopi atomski, če ena sama povezava manjka iz snopa – to ne bo potrjeno. Če pošiljate dolge snope, lahko znova podpira potrditev. Če se snop ne pojavi na raziskovalcu, lahko pomaga ponovni prenos.
 • Ponovno potrjevanje – sprejme informacije o podpisu in prenosu snopa ter jo ponovno prilagodi tanglu – izbere nove nasvete in naredi PoW. Če vaš prenos po nekaj časa ne bo potrjen, 30 min. potem lahko ponovna namestitev pomaga pri potrditvi.

Če se želite poglobiti globoko v sam sitem Iota in javne knjige tangle, si preberite Informativni dokument IOTA. To je uradna PDf datoteka projekta IOTA.

Univerza v Kaliforniji, Berkeley (imenovana tudi UC Berkeley, Berkeley) je javna raziskovalna univerza v Berkeley-u, Kalifornija. Berkeley je bila ustanovljena leta 1868 in je ena od desetih raziskovalnih univerz, ki je povezanih s sistemom Univerze v Kaliforniji ter se uvršča med najprestižnejše univerze na svetu.

Predstavitev Sunny Aggarwala na revolucionarni novi porazdeljeni knjigi IOTA, imenovani Tangle. Razširljiva in lahka narava Tangle omogoča prenos vrednosti brez kakršnih koli plačil in odstranitev dihotomije(delitev, ločevanje na dva med seboj nasprotna dela) med uporabniki blokov in rudarji. Poglejte si predstavitev!

IOTA svojim uporabnikom nudi tudi razsikovalno središče za razvijalce. Tu boste našli obsežne vodnike in dokumentacijo, ki vam bodo v pomoč pri čim hitrejšem začetku dela z IOTA in podporo, če se boste zataknili. Skočite v raziskovalno središče tukaj.

Dokumentacijo za razvijalce najdete na tej povezavi.

IOTA lahko kupite tukaj.

-->