Kaj je Segwit2x? Bitcoin fork prihaja, je Segwit2x novi Bitcoin?

Leto 2017 je zelo pestro leto za Bitcoin in današnja tematika je zelo obsežna, zato naj vam zaupam, da vseh podrobnosti ne bomo obravnavali v tem članku, se bom pa potrudil, da vam predstavim tretji fork Bitcoina zadosti obsežno, da vam bo jasno zakaj prihaja do tega. Če niste predhodno seznanjen ka je Bitcoin si preberite ta članek.

Ta članek je popolnoma objektivno naravnan in 100% iskren in vam ne bom promoviral ne ene ne druge strani, ampak vam bom prikazal vse prednosti in slabost Bitcoina, da boste razumeli Bitcoin bistveno bolje kot dosedaj.

Segwit2x je novi fork Bitcoina in je predviden 16.novembra 2017. Trg kriptovalut je pretresen, prihaja do zmedenosti, nepoznavanja in nerazumevanja. Kaj sploh je Segwit2x? Kakšen je njegov pomen? Odgovor na mnoga zastavljena vprašanja boste našli v tem članku.

Preden se poglobimo v novi fork Bitcoina si najprej poglejmo kaj se na trgu dogaja z Bitcoin valuto. Bitcoin v tem trenutko kaže svojo moč in veličino saj podira vse rekorde in skorajda iz dneva v dan dosega novo najvišjo vrednost, gledano skozi celoten obstoj valute Bitcoin od leta 2009, ko se je prvič pojavil na trgu. Poglejmo si graf Bitcoin cene za obdobje enega leta.

Po podatkih spletne strani coinmarketcap.com je cena v času nastajanja članka znašala 7099.97$, kar je enako 6100.68€. Pred točno enim letom, natančneje 2.novembra 2017, je Bitcoin cena znašala 723.65$ ali 621.80€ in je do današnjega dne zrasla za 981%. Skupna kapaciteta vrednosti Bitcoin trga je tako pred letom dni znašala približno 11,5 milijard dolarjev, sedaj znaša 111,28 milijard dolarjev.

Segwit2x hard fork Bitcoin 2017

Segwit2x je tretji hard fork Bitcoina v letu 2017 in se ne sme mešati s prejšnjim hard forkom, ki se je zgodil okrog 1. avgusta tega leta, kjer se je integriral segwit v Bitcoin. To je novi fork, ki bo ob delitvi Bitcoin omrežja na dva dela nastala nova veriga, ki bo imela velikost bloka 2MB namesto 1MB, kot ga ima prvotni Bitcoin. To je torej pristop, ki govori o možnosti razširitve tehnologije Bitcoin.

Če ste ob tem zmedeni in ne veste, kaj to pomeni se ne sekirajte. Vse to bo razloženo v nadaljevanju. Generalno gledano je torej cilj tega forka povečati velikost bloka iz 1.MB na 2.MB in naučili se bomo, zakaj je to pomembno za Bitcoin omrežje.

Naše popotovanje se torej začne nekoliko let nazaj in sicer leta 2015. Tematika se začne z možakarjem pod imenom Jeff Garzik, ki je ustanovitelj in vodja projekta Segwit2x. Leta 2015 je predlagal, da se velikost bloka poveča na 2MB oz. da naj bo velikost bloka med 1-32MB velikosti. Se sedaj sprašujete, kaj je to velikost bloka? Odgovor najdete tukaj!

Debata okrog velikosti bloka se odvija že kar lep čas. Mnenja različnih investitorjev, inženirjev so ob tem deljena. V tej debati je seveda sodeloval tudi Jeff Garzik, ki je v svetu kripovalut zelo poznan in spoštovan, saj je med glavnimi razvijalci in sinior software developer pri Bitpay. Bitpay je največje podjetje na svetu za Bitcoin obdelavo plačil in želi skupaj z drugimi rešiti težavo Bitcoina, ki se nanaša na možnost širitve tehnologije. Članek najdete tukaj.

Bitcoin težave z razširitvijo | Razlaga

Začnimo karseda najbolj enostavno. V blockchain tehnologiji so transakcije shranjene v blokih. Ko si naložite vašo Bitcoin denarncico na računalnik se le ta sinka z omrežjem, kar pomeni, da se poveže z Bitcoin omrežjem in tako pridobite vse transakcije iz omrežja tudi vi in tako vsi uporabniki tega omrežja držijo vse dosedanje zapise transakcij od samega začetka. Tako lahko rudarji dosežejo sposobnost, da potrdijo naše transakcije in hkrati potrdijo da vi in jaz dejansko imava Bitcoine v lasti oz. v denarnici. Tako pridemo do spoznanja, da vsi držimo javno knjigo in celotno zgodovino transakcij v lasti in nič oz. nihče ne more tega spremeniti.

Ob tem je dejstvo, da je ta sistem veliko bolj varen od centraliziranih sistemov, kjer so vsi podatki zbrani in držani zgolj na enem mestu. Pri blockchain tehnologiji držijo podatke vsi uporabniki omrežja.

Ko je Bitcoin bil ustvarjen, je vse delovalo super in enostavno in ni bilo nobenega problema, hkrati so stroški uporabe Bitcoina bili zelo nizki. V 1.MB velikem bloku, se lahko hrani določeno število transakcij in ker v preteklosti ni bilo toliko uporabnikov je to delovalo super. Medtem ko se je Bitcoin začel množično uporabljati je nastala težava, ker je ta blok bil limitiran na 1.MB, število transakcij pa je začelo strmo naraščati.

Kje je torej največja težava za uporabnike?

Težavo predstavlajo visoki stroški poslovanja. S tem ko vse več uporabnikov želi priti v naslednji blok,to pomeni, da bodo njihove transakcije čim prej potrjene, dejansko tekmujejo med seboj. Povpraševanje eksponentno narašča medtem ko dobava in potrjene transakcije ne naraščajo je rezultat povečanje stroškov.

Mogoče ste že zasledili, da je praktična uporaba Bitcoina v realnem svetu kot plačilno sredstvo neuporabno. Za lažjo primerjavo bi v trenutnem stanju z Bitcoinom plačali skodelico kave. Pri tem so stroški tako veliki, da bi morali plačati več stroškov kot je vrednost skodelice kave. Bitcoin kot plačilno sredstvo v tem stanju ni nikakor sprejemljivo.

I tako pridemo nazaj na težave z razširitvijo tehnologije Bitcoin. Težave obstajajo! Katere so težave si podrobneje poglejte v tem članku.

Na hitro poglejmo še graf velikosti blokov

Na spodnji sliki je predstavljena velikost bloka skozi celotno zgodovino. Ta predstavlja vse bloke ne samo Bitcoin bloke in že tu vidimo, da velikost blokov narašča in šele v zadnjem mesecu je za malenkost preseglo velikost 1.MB, ki pa ni posledica Bitcoin blokov.

Poglejmo še velikost blokov v zadnjem letu. Velikost Bitcoin bloka ne presega 1.MB velikosti.

Ali obstaja rešitev za Bitcoin?

Potrebno je vedeti kar nekaj stvari, preden lahko dobimo odgovor na to vprašanje. Bolj ko boste raziskovali ozadje Bitcoin tehnologije boste slejkoprej naleteli na kratico BIP (bitcoin improvement proposal) ali predlog za izbolšanje Bitcoina.

Z BIP so veliki “igralci” v Bitcoin industriji promovirali izboljšave v sami tehnologiji, ki zajemajo nadgradnje oz. posodobitve tehnologije, nižje stroške, povečevanje razširljivosti in podobno. Prvi dve seriji sta bili tako imenovani BIP 100 in BIP 101. Več najdete v članku tukaj.

V tem letu je prišlo do dogovora o razširitvi Bitcoin tehnologije in sicer 23.maja 2017, ki je v svetu znan kot New York sporazum (New York Agreement). Tega dne so se največji lastniki podjetij za rudarjenje Bitcoinov in borznih hiš zbrali in se dogovorili o prihodnosti Bitcoin tehnologije. Ta skupina proizvaja 80% hash rate. Kdo so glavni “igralci”, ki so sodelovali na New York sporazumu najdete tukaj.

Na tem sporazumu je prišlo do debate predvsem na temo, kako doseči razširitev. Pri tem sta bili podani dve rešitvi:

  1. Integracija Segwit – Segregeted Witness
  2. Povečati velikost bloka na 2MB

Na koncu dneva so prišli do zaključka, da lahko naredijo oboje. Tako je prišlo do integracije Segwit v Bitcoin in sedaj do povečevanja bloka na 2 MB.

Za večjo razumevanje si oglejte spodnji vido.

Primerjava Bitcoin, Bitcoin Cash in Segwit2x

Segwit je sam po sebi način, ki nam omogoča, da skrčimo prostor okrog posamezne transakcije, znotraj Bitcoin transakcij. Ko se je integriral Segwit v Bitcoin Avgusta 2017, se je znižal prostor transakcij, ki je praktično omogočil 4x večjo število transakcij v bloku. Pri tem so odpravili napake in omogočili večje število transakcij v bloku, še preden so povečali velikost bloka. Tako so iz transakcij izvzeli podpis, ki je eden od treh elementov, ki sestavljajo transakcijo. To so pošiljatelj, prejemnik in podpis. Tako Bitcoin kot Swgwit2x torej ne vsebujeta podpisa v svojih transakcijah ampak jih vsebuje samo Bitcoin Cash.

Tako je avgusta 2017 nastal Bitcoin Cash, ki se ni strinjal z New York sporazumom in je izdal svojo valuto, ki temelji na Bitcoin blockchain tehnologiji. Bitcoin Cash ni aktiviral Segwit ampak je samo povečal velikost bloka na 8MB, ker so bili mnenja da to ni potrebno.

Na New York sporazumu je bilo dogovorjeno, da se bo ta fork izvedel postopoma, zato so najprej izvedli Segwit in sedaj še povečujejo velikost bloka.

Bitcoin Gold, v tej igri ne igra nobene vloge, saj je njegov pomen povečati decentraliziranost Bitcoina, ki po njihovem mnenju ni zadosti razpršen, saj manjša skupina posameznikov drži v lasti velik del Bitcoin žetonov.

S tem, ko so izvzeli iz transakcij podpis, so vbistvu podrli osnovno strukturo Bitcoina, ki ga je ustanovil Satoshi Nakamoto, vendar so dosegli razširitev.

Bitcoin ima aktiviran Segwit vendar ostaja pri velikosti bloka 1MB. Bitcoin Cash nima Segwita ima pa povečan blok na 8MB. Pri Segwit2x je vse združeno. Vsebuje tako Segwit, kot povečan blok na 2MB.

Kakša je torej trenutna cena Segwit2x?

Cena se nenehno spreminja, zato najdete aktualno ceno tukaj.

Segwit2x še ni dostopen na trgu in bo okrog 16.novembra 2017, zato ga do takrat ni možno trgovati.

Toda zakaj Bitcoin pridobiva na ceni?

Preprosto zato, ker fork pomeni delitev blockchaina in nastanek nove valute. Vsi ki imajo v času forka Bitcoin dobijo tudi nove kovance Segwit2x v razmerju 1:1. Za en BTC prejmete en B2X. Enako se je zgodilo pri forku Bitcoin Cash-a in Bitcon Gold-a.

Ljudje so enostavno ugotovili, da denar pred vsakim forkom iz altcoinov(alt kovancev) ali denarno valuto pretvorijo v Bitcoin in dobijo zastojn “ekstra” denar, ki ga nato bodisi držijo ali zamenjajo nazaj v Bitcoin, altcoine ali v denar.

Kam se bo torej gibala cena Segwit2x, ko bo prišel na trg, je težko napovedati, saj so mnenja mnogih deljena. Jaz osebno ne želim vplivati na vaše odločitve, zato bom svoje osebno mnenje zadržal zase.

Roger Ver, ki je v Bitcoin investiral že leta 2011 in je ustanovitelj bitcoin.com, blockchan.com in z.cash je mnenja da je prihodnost Bitcoina ravno Bitcoin Cash, saj vsebuje podpise v transakciji. Mnenja so deljena, kaj se bo na koncu zgodilo je trenutno nemogoče trditi. Lahko le ugibamo.

Kaj pravi direktor komunikacij pri Coinbase menjalnici?

Ker med ljudmi prihaja do zmedenosti in vprašanj. Kateri od obravnavanih je sedaj dejansko Bitcoin (Bitcoin, Bitcoin Cash ali Segwit2x)?

Tako je na Coinbase blogu objavil direktor komunikacij David Farmer, da original Bitcoin ostaja Bitcoin(BTC) in segwit2x bo imenovan(B2X). Vendar pozor!

Čez dva dni je na blogu objavil, da bo pravi Bitcoin tisti, ki bo imel največ rudarjev. Ob tem je oznanil, da bo odločitev padla na podlagi sprejetja skupnosti. Kljub temu, da nas forki silijo v neprijeten položaj je na koncu vse odvisno od nas in sicer skupnosti. Več ko bo zanimanja za enega, več bo transakcij in tisti bo prevzel glavno vlogo in bo postal Bitcoin.

Razlogi proti povečevanju bloka

Rudarji bodo izgubili spodbudo, ker se bodo transakcijski stroški zmanjšali. Ker bodo velikosti bloka povečale transakcije, bodo enostavno transakcije enostavno vstavljene v blok, kar bo znatno znižalo transakcijske provizije. Obstajajo strahovi, da bi to lahko odvračalo rudarje in se lahko premaknejo na bolj profitabilna področja. Če se število rudarjev zmanjša, bo to zmanjšalo hashrate Bitcoina.

Bitcoin ne bi smeli uporabljati za vsakodnevne namene. Nekateri člani skupnosti ne želijo uporabiti Bitcoin za redne vsakodnevne transakcije. Ti ljudje menijo, da ima Bitcoin višji namen, kot da bi bili le redna vsakdanja valuta.

Razdelila bo skupnost: Povečanje velikosti blokov bo neizogibno povzročilo delitev v sistemu, ki bo naredil tri vzporedne Bitcoine in s tem delitev skupnosti v proces. To lahko uniči harmonijo v skupnosti.

To bo povzročilo večjo centralizacijo: Ker se bo velikost omrežja povečala, se bo povečala tudi količina procesorske moči, ki je potrebna za rudarjenje. To bo povzročilo umik vseh majhnih rudarskih bazenov in omogočilo rudarjenje izključno velikim skupinam. To bo nato povečalo centralizacijo, ki je v nasprotju s samim bistvom Bitcoina.

Razlogi za povečanje bloka

Povečanje velikosti blokov dejansko deluje v korist rudarjev. Povečana velikost bloka pomeni povečanje števila transakcij na bloku, kar bo povečalo število transakcijskih pristojbin, ki jih lahko rudar pridela z rudarjenjem bloka.

Bitcoin mora rasti več in biti bolj dostopen za “navadnega človeka”. Če se velikost bloka ne spremeni, obstaja zelo realna možnost, da bodo transakcijske takse višje in višje. Ko se to zgodi, ga običajen človek ne bo mogel uporabljati in ga bodo uporabljali izključno samo bogate in velike korporacije. To nikoli ni bil namen Bitcoina.

Spremembe se ne bodo zgodile naenkrat, postopoma se bodo zgodile skozi čas. Največji strah, ki ga imajo ljudje, ko gre za spremembo velikosti blokov je, da hkrati prizadane preveč stvari in to bo povzročilo velike motnje. Vendar pa ljudje, ki so za povečevanje blokov, menijo, da je to neutemeljen strah, saj bo večina sprememb obravnavana v določenem časovnem obdobju.

Kako pa vemo ali trg sprejema segwit2x?

Kar se tiče rudarjev, enostavno pogledamo kam se rudarski velikani usmerjajo in kakšno je glasovanje oz. podpora(Bitcoin Proposal Support). Slika spodaj.

Vendar pa to ne igra največje vloge ampak skupnost. Kako se bo skupnost odzvala je najbolj pomemben dejavnik in to bomo skrbno spremljali in vas obvestili na naši spletni strani Svetkriptovalut.si.

Toda kaj bodo sedaj borze prikazovale kot original Bitcoin?

Ali bo sedaj pod oznako BTC v bistvu Segwit2x? Ker mnogi od nas uporabljamo različne borze oz. menjalnice za nakup in prodajo Bitcoina, se je dobro prepričati, kako sedaj menjalnica imenuje določen Bitcoin, da ne bo nesporazuma. Seznam najdete tukaj.

Za nakup in varno uporabo Bitcoina, priporočam najbolj popularno menjalnico na svetu Coinbase. Ob registraciji in prvem nakazilu boste prejeli preko te povezave še dodatnih 10$ v Bitcoin valuti.

Poskrbite za varnost. Najvarnejši način za hranjenje Bitcoina je strojna denarnica. Več najdete tukaj ali kupite takoj.

Povzetek na kratko

  • Segwit2x fork se bo zgodil približno 16.novembra 2017.
  • Segwit2x vsebuje Segwit in povečano velikost bloka iz 1MB na 2MB.
  • Bitcoin Cash vsebuje velikost bloka 8MB in ne vsebuje Segwit (hrani podpise transakcij).
  • Bitcoin vsebuje Segwit vendar ostaja na velikosti bloka 1MB
  • Vsi ki imajo do 16.novembra v lasti Bitcoin prejmejo enako količino Segwit2x kovancev.
  • Kateri od naštetih bo naslednji Bitcoi je odvisno od sprejetja skupnosti.

 

 

 

-->