Kaj je Litecoin?

Mrzlično zbiranja kriptovalut se nadaljuje tudi v letu 2017.Če ste novi v svetu kriptovalut, ste morda slišali samo za Bitcoin. Treba se je zavedati, da polek Bitcoina obstaja še na stotine drugih kripto žetonov, ki jim skupno rečemo altkovanci (altcoin – alternativni kovanci).Vsak altcoin prihaja z lastno edinstveno tehnologijo in vizijo za spremembo sveta.

Ena takšnih kriptovalut je tudi Litecoin.

Zabavno dejstvo: V zadnjem letu so se cene Litecoina povečale za več kot 1000%.

Kaj je Litecoin?

Litecoin je prvi svetovni altcoin. Kot Bitcoin Litecoin obstaja tudi na internetu kot digitalni denar. V svetu kriptovalut velja Litecoin kot alternativna oblika Bitcoina zato mnogi primerjajo frazo “če za Bitcoin velja da je zlati, potem je Litecoin srebro”.

Kaj je Litecoin? | Namen uporabe

Litecoin je kriptovaluta kot Bitcoin, vendar temelji na popolnoma drugačnem protokolu. Zasnovana je bila kot čisti digitalni denar.

Uradno Litecoin spletno mesto pravi:

“Litecoin je internetna valuta peer-to-peer, ki omogoča takojšnjim plačilom skorajda brez stroškov, vsem na svetu. Litecoin je tudi odprtokoden, decentraliziran in podprt s kriptografsko matematiko za varne transakcije.”

Litecoin ni bil narejen za tekmovanje proti Bitcoinu, temveč kot alternativna plačilna rešitev.

Pomislite na Litecoin kot srebro, v primerjavi z Bitcoinom, ki predstavlja zlato.

Kaj je Litecoin? | Ustanovitev

Litecoin je ustvaril Charlie Lee, 7. oktobra 2011, ki je sedaj bivši zaposleni podjetja Google. Litecoin je bil zasnovan tako, da dopolnjuje Bitcoin z reševanjem problemov, kot so koncentrirani rudarski bazeni in transakcijski časi. Charlie je zelo dejaven na Twitterju, lahko pa preberete njegov spletni dnevnik tukaj.

Litecoin je prišel iz Bitcoinove jedrne kode z nekaj spremembami. Charlie Lee je spremenil kodo in protokol tako, kot je bil najboljši, da bi dosegel obsežno sprejetje valute.

Lee je želel zmanjšati čas potrditve blokov od 10 minut do 2,5 minute, da bi lahko potrdili večji obseg transakcij.

S tem je Lee povečal hitrost transakcije Litecoina za 4X (v primerjavi z Bitcoinom).Izvirno Bitcoin jedro algoritem SHA-256 je bil spremenjen v Scrypt algoritem.

Kaj je Litecoin? | Ekipa

Ta je zelo zanimivo. Leta 2011 je Charlie Lee izdal Litecoin na GitHubu.

Od leta 2011 do 2016 Litecoin ni imel nobenih razvijalcev s polnim delovnim časom. Sprva so bili pri projektu Litecoin open source povezani samo Charlie Lee (ustvarjalec Litecoin) in Warren Togami (direktor platfome Blockstream).

Leta 2016 se je razvijalec pod vzdevkom “Shaolinfry” pridružil Litecoin.

Ekipa Litecoin sedaj šteje 14 članov. Več najdete tukaj.

Kaj je Litecoin? | Število žetonov

Litecoin je bil prvi, ki je opredelil omejeno dobavo 21 milijonov Bitcoinov. Torej, Litecoin je izdal 4X ponudbo Bitcoinov.

Skupno število Litecoinov, ki se kdaj proizvede, je 84 milijonov enot. Trenutno je pribl. 54 milijonov enot v obtoku in 30 milijonov enot, ki jih je treba še “izkopati” (rudariti).

Vsakih 2,5 minut se “izkoplje” nov Litecoin blok in 25 kovancev, kar pomeni 14.400 litecoinov na dan. Ažurne podatke najdete tukaj.

Z današnjim dnem 26.11.2017 najdemo Litecoin na 7. mestu med vsemi kriptovalutami, ki so na trgu in kapaciteta denarja znaša 4,624,196,487$.

Kaj je Litecoin? | SegWit, Litecoin & Atomic Swap

Segregated Witness (SegWit) je rešitev za težave z razširljivostjo. 10. maja 2017 je blockchain Litecoin implementiral SegWit s skupnim soglasjem 95%.

V preprostem jeziku SegWit pomeni ločitev podpisov iz transakcij.

Na primer: Pomislite na Litecoin bloke kot vagone vlaka, ki nosijo novega potnika in njihove prtljage vsakih 2,5 minuti. Zdaj hočeš prenašati še več potnikov z istim vlakom. Če želite to narediti, začnete pošiljati potniško prtljago posebej. Sedaj je več prostora na vagonu za potnike.

Torej, za vsak blok 1 Litecoin, ta blok izvaja transakcijo in njihove priče (tj. Podpise) vsakih 2,5 minut. Če začnem pošiljati podpise ločeno, se lahko v tem bloku 1 MB izvede več transakcij.

Tako je to naredil Litecoin SegWit. Skupina Litecoin je ločila transakcije in podpise, s čimer se je povečal obseg transakcij, ki se preverjajo vsakih 2,5 minuti.

Še en pihalni podvig, ki ga je Litecoin dosegel, ko je Charlie Lee vrnil s polnim delovnim časom na projekt, so Atomični Swaps. 20. septembra sta bila Litecoin in Decred atomsko zamenjana.

-->
Deli
Prejšnji članekKaj je ethereum?
Naslednji članekKaj je RippleNet?