Kaj je Iota? Kako nam bo internet stvari spremenil življenje

Ker se internet stvari(ang. internet of things) širi, je potreba po delitvi virov postala nuja. IOTA podjetjem omogoča, da raziščejo nove business to bussines modele tako, da vsak tehnološki vir postane potencialna storitev, s katero se trguje na odprtem trgu v realnem času brez plačila pristojbin.

Verjetno si zgornji zapis težko predstavljate, saj sem si ga tudi sam, zato je ključnega pomena, da najprej osvojimo kaj je to internet of things oz. internet stvari, da boste dojeli smisel oz. razsežnost trga kriptovalute Iota. ČE SLIKA POVE VEČ KOT 1.000 BESED, POTEM JE VIDEO ENOSTAVNO NEPRECENLJIV! Poglejte si video.

Gre za evolucijski korak združevanja strojne, programske opreme ter povezljivosti, ki pomaga podjetjem in ljudem. S tem prihaja do združitve treh industrij v enotni model, ko bodo stroji začeli komunicirati z ljudmi.

Industrija 4.0

Internet stvari oziroma napravo s področja IoT že zdaj uporabljajamo vsak dan – gre za mobilni telefon. Tovrstni koncept prehaja iz osebne rabe v vse industrije, pri čemer prednjačijo energetika, farmacija, proizvodne linije, avtomobilska, vesoljska ter letalska industrija, poljedelstvo, avtomoto šport, prisoten pa je seveda tudi na vseh drugih področjih. Internet stvari je pač vseprisoten. Za še lažjo predstavitev si poglejte spodnji video in spoznajte industrijo 4.0, ki že in še bo spremenila naša življenja.

V osnovi gre torej za povezovanje naprav preko internetne povezave wifi in zbiranje ogromne količine podatkov,ki nam pomagajo pri reševanju problemov. Statistika kaže, da se migracija preseljevanja v velika mesta z leta v leto povečuje. Napovedi kažejo, da bo do leta 2050 že od 70% do 75% populacije živelo v mestih in zato se že razvijajo pametna mesta ali ang. Smart City.

Pametna mesta

Ko smo že pri pametnih mestih, skočimo še na hitro in si poglejmo kaj nam prinaša avtomobilska industrija. Vsa velika avtomobilska imena se trudijo spremeniti dosedanji potek vožnje, ki ga poznamo. Prihajajo pametni avtomobili ali tako imenovana samovozeča vozila (self driving cars), ki nas bodo pripeljala iz točke A do točke B izključno na zbiranju podatkov in brez naše pomoči.

Pametni avtomobili

Za vas imam eno preprosto vprašanje. Se vam zdi, da je IoT (internet stvari) po vsem, kar ste videli še vedno znanstvena fantastika?

Odgovor je očiten. IoT se je že dodobra zasidrav v naš svet. V kolikor je mi ne vidimo ali ne uporabljamo še ne pomeni, da ne obstaja. Treba se je zavedati, da bo z leti ta sistem vse bolj in bolj napredoval in da se naša življenja spreminjajo.

Kaj je kriptovaluta IOTA – MIOTA

Cilj je razviti javno knjigo (distributed ledger), ki je posebej zasnovana za internet stvari in omogoča interakcijo stroj s strojem.

Vsi ustanovitelji IOTA (David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, Dominik Schiener) so bili v prostoru Blockchain prisotni od leta 2010 do 2011. IOTA je prišel iz zagonskega sturtup podjetja, ki dela na novem trikratnem mikroprocesorju z delovnim naslovom “Jinn”. Ena od glavnih razlik izvornih zgodb v primerjavi z drugimi projekti je, da je IOTA prišel iz prave nujnosti. Prizadevanja za ustvarjanje nove tehnologije DAG (Directed Acyclic Graph), ki je sprožila projekt, za reševanje očitne težave transakcijske poravnave za internet stvari in pomanjkanje obstoječih rešitev danes.
Ker so v tem prostoru že tako dolgo in so dejansko pionirali nekatere od prvih tehnologij “Blockchain 2.0” (kot je dokazilo o delu, imenovani Nxt, ki ima funkcije, kot so decentralizirana izmenjava sredstev, registracija imen in veliko več), so že zgodaj ugotovili, da morajo začeti iz nič, da bi zadovoljili zahteve interneta stvari. S tem se je rodil Tangle.

Kaj je Tangle?

Tangle je kot blockchain vendar brez blokov. Ta primerjava je je namenjena zgolj za lažjo predstavo ljudem, ki so začetniki na tem področju.

Tangle je prav tako kot Blockchain porazdeljena baza podatkov, omrežje P2P in se opira tudi na sistem soglasja in potrjevanja. Glavne razlike pa so struktura Tangle, ki je DAG in način, kako Tangle doseže soglasje.

V Tanglu se vsaka transakcija sklicuje na dve pretekli transakciji. Transakcija neposredno potrjuje, da sta dve transakciji in posredno, da je del Tangla veljaven in da sledi pravilom protokola.

Torej celotno omrežje (vsakdo ali stvar, ki opravlja transakcije) sodeluje pri odobritvi transakcij. Tako je soglasje v IOTA vgrajen del transakcij. Z blockchain, ki temeljijo na kriptovalutah, manjši del omrežja odobri transakcije, pogosto pa ruadrji. To naredi razširljivost težje in težje, če se na omrežjih, ki temeljijo na blockchainu, izvaja več transakcij. Z IOTA je ravno nasprotno. Več transakcij se naredi boljši je Tangle. In ker je soglasje v IOTA vgrajen del transakcij, je IOTA brez transakcijskih stroškov.

Kako deluje postopek izdelave transakcij IOTA

  • Vnos transakcije je podpisan z vašimi zasebnimi ključi.
  • Preko MCMC (Markov chain Monte Carlo) sta dve nepotrjeni transakciji naključno izbrani in jih vaša transakcija navaja.
  • Če želite, da vašo transakcija sprejme omrežje, morate narediti nekaj dokazil o del.

Ko so ti koraki končani, se transakcija pošlje v omrežje. Potem bo transakcija nekoga drugega izbrala transakcijo, ki jo bo potrdila prek MCMC. In potem je transakcija potrjena.

Soglasje v IOTA

Kot pri vseh javnih knjigah je vprašanje: kako se omrežje dogovori o trenutnem stanju? S tem vprašanjem se neposredno dotaknemo tudi problema dvojne porabe (ki verjetno najbolj zmede večino ljudi z IOTA).

Poglejmo si barvno sliko Tangle zgoraj. Zeleni bloki: transakcije, na katerih je bilo doseženo soglasje (Dokončnost transakcij z nekaterimi varnostnimi garancijami). Rdeči bloki: transakcije, kjer smo še vedno negotovi glede njihovega polnega sprejemanja. Sivi bloki: nasveti (nepotrjeni posli).

Cilj katere koli transakcije je, da je zelena. Želite, da jo potrdi in sprejme celotno omrežje. Vprašanje je, kako greš iz sive v rdeče in nato v zeleno?

Ko pogledamo sliko, je glavna razlika zelenih in rdečih blokov, da zelene bloke posredno navajajo vsi sivi bloki. To pomeni, da za vsako potrjeno transakcijo obstaja neposredna pot do vrha. Kot tako je precej enostavno določiti stopnjo potrditve vaše transakcije: izvajamo MCMC algoritem N-krat, verjetnost vaše transakcije pa je torej M od N (M je število, kolikokrat ste pristali na vrhu, ki je neposredna pot do transakcije).

Kot trgovec v IOTA imate popolno svobodo, da se odločite, s kakšno verjetnostjo boste začeli sprejemati transakcije. Če ste zadovoljni z 51-odstotno verjetnostjo, izvedite MCMC 100-krat, in če imate 51-krat več poti, sprejemate transakcijo in zamenjate blago. Za transakcijo z visoko vrednostjo lahko ta prag poveča na 99 ali celo 100.
Ko boste v IOTA razumeli ta koncept končne transakcije, boste začeli ceniti preprostost in lepoto tega sistema. Popolnoma samoregulira in zagotavlja razširljivost in varnost.

Ni transakcijskih stroškov

Ker IOTA doseže soglasje o veljavnosti transakcij brez vključevanja rudarjev, nimamo nobenih transakcijskih stroškov. IOTA je prvi protokol poravnave transakcij, ki vam omogoča, da posredujete kakršnokoli vrednost v omrežju P2P brez kakršnih koli transakcijskih stroškov za pošiljatelja ali prejemnika. Tako resnično dojemamo, da IOTA predstavlja hrbtenico vseh trenutnih in prihodnjih primerov uporabe mikroplačil in plačil.

Razširljivost

Ker je soglasje vzporedno in se ne izvaja v zaporednih intervalih, kot je v Blockchainu, lahko mreža dinamično raste s številom transakcij. Več transakcij je narejeno, bolj varna in učinkovitejša je mreža Tangle.
Nekatere najnoveje raziskave so že pokazale potrjene transakcije na sekundo nad 100 v manjših omrežjih z manj kot 250 vozlišči, s potrditvenimi časi 10 sekund ali manj. Kmalu bo prišlo do veliko večjega stresnega testa.

Transakcije brez povezave (razdelitev)

Lepota Tangle je, da se lahko tekoče odcepi in se vrene nazaj v omrežje. Ta particija je ključna pri prilagajanju strogim zahtevam asinhronega okolja IOT. Ne obstaja povezava, ki je vedno na voljo, zato morate biti sposobni narediti transakcije in varne podatke tudi v okolju brez povezave. IOTA omogoča, da se skupina naprav razdeli in še vedno izvaja transakcije v okolju brez povezave. Z uporabo različnih komunikacijskih protokolov (ZigBee, Bluetooth LE, itd.) za komunikacijo P2P. Več o nekaterih posebnih primerih uporabe v Supply Chain in Mobility pozneje.

 Strojno gospodarstvo

Glavni razlog, zakaj je bil IOTA ustvarjen, je omogočiti in biti hrbtenica strojnega gospodarstva. Predvidevajo prihodnost, kjer stroji trgujejo z viri (računanje, električna energija, shranjevanje, podatki itd.) in med seboj brez sodelovanja tretjih oseb – čisto stroj-na-stroj. Ker se Internet stvari začenja spuščati, je očitna potreba po “pametni decentralizaciji”.

Primer uporabe

Edinstvena značilnost transakcij IOTA omogoča številne primere uporabe, ki jih ni mogoče na nobeni drugi platformi. Ne samo, da omogočamo resnične mikroplačila (pošljete 1 cent, prejmete 1 cent), ampak tudi izboljšajo obstoječe in omogočajo nove primere celovitosti podatkov. Z uvedbo več IXI modulov bodo še povečali uporabnost in primere uporabe, ki jih omogoča IOTA.
Glavne panoge, v katerih potekajo študije primerov, so avtomobilska industrija, energetika, pametne mesta in infrastruktura (kot so pametne mreže). Čeprav se v glavnem osredotočamo na internet stvari in strojno gospodarstvo, je IOTA primeren tudi za plačila med ljudmi. Še posebej, če pogledamo na nakazila, kamor želimo prenesti denar iz države A v državo B nam IOTA ponuja edinstveno rešitev.
Vse študije primerov bomo skrbno spremljali in objavili na naši spletni strani.

Da bi IOTA postal vse bolj uporabniku prijazen, so razvili tudi GUI Client, ki je med drugim poskrbel za GPU in podporo za lažjo denarnico. Za resnično pospeševanje ekosistema so postavili tudi posebno središče “Learn”, kjer lahko razvijalci objavijo vaje za svoje aplikacije, ki uporabljajo IOTA. To je virđ za razvijalce, ki se nameravajo učiti.

Ker želijo, da je jedro IOTA čim preprosteje, da bi čim bolje izkoristili programe IOTA, moramo uporabiti knjižnice odjemalcev. Trenutne implementacije so napisane v Javascriptu, Python, C #, Java in Go jeziku. Na glavno dokumentno središče se lahko odpravite na dev.iota.org.
Na splošno so do sedaj omogočili več kot 2,5 milijona txs na glavnem omrežju (z več kot 30 milijoni preskusnih različic). To je omogočilo transakcijo približno 100 milijonov USD + izključno P2P brez kakršnih koli transakcijskih stroškov.

Število transakcij na sekundo – TPS (transactions per second)

 

Ker si resnično prizadevajo za razširljivost, so postavili okvir, ki omogoča, da se sproščajo AWS in Azure primerki in simulirajo omrežje vozlišč, ki se medseboj izmenjujejo transakcije. Iz teh napetosti soo že dobili nekaj zgodnjih rezultatov (kot je prikazano na sliki zgoraj) in trenutno se pripravljamo na veliko večji stresni test, kjer si prizadevajo doseči 1000TPS.

Fundacija IOTA

Sama IOTA in vse tehnologije, ki bodo zgrajene na vrhu in ob njej, ureja neprofitna fundacija IOTA. Fundacija IOTA bo “gemeinnützige Stiftung” s sedežem v Berlinu, Nemčija, osredotočena na razvoj in standardizacijo novih tehnologij na osnovi DLT (distributed ledger tehnology ali tehnologija javne knjige). Resnično verjamejo v vizijo strojnega gospodarstva; kot tako morajo spodbujati uspešen ekosistem, ki spodbuja interoperabilnost in brezpogojne inovacije.
Fundacija deluje kot nevtralna stranka, ki pomaga pri izvrševanju in doseganju vizije.

Maskirana avtentična sporočila (MAM) omogočajo varen, šifriran in avtentičen podatkovni tok na Tangle. Kot prvi v tem prostoru zagotavljamo integriteto podatkov in šifrirane podatkovne mehurčke na porazdeljeni knjigi. To pomeni, da lahko samo podatki z ustreznim pooblastilom preberejo podatkovni tok. Z MAM-om že razvijajo primere uporabe, namenjene celovitosti dobavni verigi in senzorjev.

S pristopom k Oracl bazi se bo omogočilo neposredno oblikovanje oraclov na vrhu IOTA. To je za razliko od vsega, kar se trenutno uporablja v tem prostoru. Z Oracle platformo ne le da želijo povezati fizični svet z IOTA; vendar pa želijo omogočiti resnično interoperabilnost z vsemi drugimi platformami Blockchain.

»interoperabilnost« je zmožnost informacijskih sistemov, da medsebojno izmenjujejo podatke, informacije in znanja. Ti procesi lahko potekajo znotraj strokovnih področij ali med različnimi strokovnimi področji. Za njihovo uspešno izvajanje mora biti med drugim vzpostavljena dobra komunikacija, ki temelji na usklajeni strokovni terminologiji.

Kje kupiti IOTA?

Trg kriptovalut pokriva kar nekaj borz oz. menjalnic. IOTA lahko najdete na borzi Binance in nudi možnost nakupa oz. menjave z drugimi kriptovalutami. Ne podpira denarnih valut kot so EUR, USD ali drugih denarnih valut. KUPI IOTO ZDAJ.

Več o borzi Binance najdete TUKAJ.

IOTA je dostopna tudi na drugi borzi in sicer Bitfinex. Omogoča izmenjavo med različnimi kriptovalutami, kot tudi nakup z Ameriškim dolarjem. Link do borze Bitfinex.

-->