Kaj je Golem? Kriptovaluta, ki združuje računalniško moč v celoto

Kaj je golem? Ste kdaj uporabili Airbnb? Ali ni neverjeten koncept? Izkoriščanje neuporabljenega prostora je revolucionarno preneslo industrijo.

Si lahko predstavljate podobno situacijo z računalniki? Se sprašujete, o čem govorim?

Kaj je Golem? | Uvod

Recimo, da živite v Kaliforniji, ZDA in imate močan računalnik s 16 GB RAM-a. Kupili ste jo na posojilo (dodatno finančno breme za vas) za vaše arhitekturne študije. Uporabljate ga, ko ste budni, medtem ko med spanjem ne uporabljate tega zmogljivega sistema.

Ob istem času, je čez Tihi ocean na Kitajskem, še en arhitekturni študent, ki je buden in obupno potrebuje dodatno računalniško moč. Nima močnega računalnika, kot ga imate vi, vendar mora še vedno narediti svoje arhitekturne načrte.

Kaj, če bi ta tip na Kitajskem plačal, da uporabi vaš sistem v nočnih urah za svoje računalniške potrebe?

Golem “super računalnik” dobi svojo moč iz obeh majhnih osebnih prenosnih računalnikov in velikih podatkovnih centrov, ki se širijo po vsem svetu.

Kot uporabnik Golem platforme lahko zaženete spletno stran, izvedete energetsko intenzivne znanstvene izračune, vodite dolgo kodo ali naredite CGI renderiranje. Lahko celo zaženete rudarje z uporabo tega računalniškega vira.

Golem naredi računalništvo decentralizirano s spreminjanjem same narave izvajanja in distribucije računalniško intenzivnih nalog. S tem se lahko ustvari novo globalno gospodarstvo, ki ima neizkoriščeno računsko moč in hkrati lahko kdorkoli zasluži z “najemom” neuporabljenega prostora.

Kaj je Golem? | GNT

GNT (Golem omrežni žetoni) so etereum žetoni, ki se uporabljajo za poganjanje platforme Golem.

Če ga želite nekoliko poenostaviti, se bodo Golem super računalniki zagnali, ko uporabnik plača žetone GNT. Žetoni bodo namenjeni ljudem, ki so v omrežju Golem najeli dodatno računalniško moč.

GNT-ova ponudba kovancev je fiksna, kar pomeni, da bo projekt postal bolj priljubljen, cena GNT bo verjetno narasla.

Kaj je Golem? | Ekipa

Julian Zawistowski – magister ekonomije (ekonomska šola Varšava). Je uveljavljen vodja in podjetnik, ki želi spremeniti svet na boljše. Trenutno je direktor in ustanovitelj podjetja Golem.

Piotr ‘Viggith’ Janiuk – magisterj matematike, magisteri računalništva (Univerza v Varšavi). Je izkušen programer. Verjame v najsodobnejše tehnologije, kot je blockchain. Trenutno je CTO in soustanovitelj Golema.

Andrzej Regulski – magister ekonomije (ekonomska šola Varšava). Je izkušen vodja in svetovalec. Predhodno se je posvetoval z javnimi organi s svojim svetovalnim podjetjem. Trenutno je glavni izvršilni direktor in soustanovitelj Golema.

Kaj je Golem? | Delovanje omrežja

Golem je ponudnik storitev povezovanja omrežij peer-to-peer za servisiranje uporabnikov preko platforme S-a-S (programska oprema kot storitev).

V omrežju Golem so tri vrste uporabnikov:

Vloga Kaj počnejo? Kaj imajo?
Requestors Zahtevajo računalniško moč. Dostopajo do dostopnih in prilagodljivih virov programske in strojne opreme.
Providers Zagotavljajo računalniško moč. V GNT dobijo plačilo za proizvajanje računalniške moči.
Software
Developers
Razvijajo različne aplikacije za različne namene. Za zagotavljanje primernih aplikacij dobijo plačajo v GNT.

 

Zlati prodajni žig je bil sklenjen 13. novembra 2016. ICO Golem se je končal v 30 minutah in zbral za 8,6 milijona dolarjev.

Število žetonov, ustvarjenih med zbiranjem sredstev
Golem podjetje GmbH (12%) 120,000,000
Golem Ekipa (6%) 60,000,000
Udeleženci pri zbiranju sredstev (82%) 820,000,000
Skupaj (100%) 1,000,000,000

 

Dobava omrežja Golem Network Token (“GNT”) je fiksna in v prihodnosti ne bo ustvarjen noben nov GNT žeton.

Kaj je Golem? | Vrednost GNT

Kot je navedeno v CoinMarketCapu, je celotna količina dobave GNT 833.032.000 tokov, trenutna cena vsake enote pa je 0,318 USD, zaradi česar je tržna kapitalizacija približno 265,36 milijona USD (v času tega članka).

Kaj je Golem? | Primer uporabnosti

Golem se še razvija in bo imel v prihodnjem desetletju velik vpliv na rudarstvo, znanost, strojno učenje in industrijo računalniške grafike.

Nekaj primerov uporabnosti:

 • RAČUNALNIŠKA GRAFIKA
  Golem lahko razdeli nalogo CGI, in naredi v nekaj minutah, kar bi drugače trajalo dneve, za ceneje kot kjerkoli drugje.
 • POSLOVANJE
  Z napovedi borznega trga na veliko analizo podatkov lahko Golem pospeši poslovne izračune in znižuje stroške.
 • STROJNO UČENJE
  Ne glede na to ali poučujete AI, da prepoznate slike ali človeške vzorce glasu, lahko greste v Golem, da se proces pospeši.
 • KRIPTOGRAFIJA
  Golem lahko vodijo prvi in največji svetovni polno decentralizirani kriptovalutni rudniški bazeni. Prav tako lahko pomaga pri kriptografskem delu kot celostna faktorizacija.
 • ZNANOST
  Svetu znanosti lahko izjemno koristi od poceni in preprostega dostopa do zmogljivega super računalnika. Od analize DNA do simulacij preoblikovanja beljakovin v iskanje tujega življenja in tako dalje.
 • MICROSERVIS
  V registru aplikacij Golem se lahko izvajajo številne vrste decentraliziranih mikro servisov in dappsov, ki jih lahko vsakdo razvije in deli (za dobiček, če to želijo).
  To so le vrh ledene gore v Golemovih možnih primerih uporabe. In še več se bo pojavilo, ko se bo uresničilo več tehnologij.

Kaj je Golem? | Razvojni načrt & Prihodnost

Če si predstavljamo, da se rešitev Golem uporablja za zgoraj navedene primere uporabe, je dejstvo, da je veliki potencial v prihodnosti. Zdaj večino računalniških virov v oblaku upravljajo Amazon, Google in Microsoft Azure, ki uživajo visoke donose.

Čeprav so te rešitve zanesljive, so zelo centralizirane in zelo drage.

Kaj je Golem? | Velik in ambiciozen projekt

Samo čas bo pokazal, kam jim bo uspelo prodreti. V tem trenutku pa žetoni GNT izgledajo dobro, zgodnji vlagatelji pa so si zaslužili velik dobiček. Žetoni GNT,so od začetka vstopa na trg, zrasli s stopnjo več kot 2100%, kar je odlična rast v samo 11 mesecih.

Ni treba posebej poudarjati, da ko postane platforma bolj priljubljena, se pričakuje, da bo z rastjo vrednosti vsakega žetona GNT, naraščalo število razdeljevalcev.

Na sliki zgoraj je shema izgradnje načrta Golem.

Trenutno je Golem le dokaz koncepta (proof of concept), aplikacija pa še vedno v razvoju. Ekipa Golem načrtuje, da bo po 4 iteracijah sprostila celoten izdelek.

Brass Golem (testiranje alfa)
Brass Golem je trenutno v testiranju alfa. Ta različica je osredotočena le na prikazovanje CGI (zdaj).

Clay Golem (15 mesecev po nastanku)
Clay Golem bo Golem postal vse na enem mestu za distribuirane in decentralizirane računske rešitve. V tej različici bodo uvedeni Task API in registracija aplikacij.

Stone Golem (24 mesecev po nastanku)
Stone Golem bo varnejša in stabilnejša različica Clay Golema. Prav tako bo okrepila funkcionalnosti, ki se izvajajo v Clay Golemu.

Iron Golem (48 mesecev po nastanku)
Končna različica Golema bo imenovana Iron Golem. Ko se to sprosti, bo razvijalcem omogočilo več svobode pri razvoju aplikacij, ki uporabljajo internetno povezavo. To bo veliko stabilnejša in odporna različica Golema.

Kje kupimo Golem – GNT?

Želite spoznati še druge kriptovalute? Najdete jih tukaj.

-->