Kaj je ethereum?

Preden lahko razumemo Ethereum moramo razumeti internet.

Danes so naši osebni podatki, gesla in finančne informacije v veliki meri shranjeni na računalniku drugih ljudi – v oblakih in strežnikih, ki so v lasti družb, kot so Amazon, Facebook ali Google. Tudi ta članek svetkriptovalut je shranjen na strežniku, ki ga nadzira podjetje, ki obdrži te podatke, če jih je treba poklicati in vam jih servira, da jih lahko vidite.

Ta sistem ima številne ugodnosti, saj te družbe razvijajo skupine strokovnjakov, ki pomagajo shranjevati in zavarovati te podatke ter odstranjevati stroške, povezane z gostovanjem in neuporabo.

Toda s to udobnostjo obstaja tudi ranljivost. Kot smo izvedeli, lahko heker ali vlada pridobi nezaželen dostop do vaših datotek brez vašega znanja, vplivajo ali napadajo tretjo stranko – kar pomeni, da lahko ukradejo, uhajajo ali spremenijo pomembne informacije.

Brian Behlendorf, ustvarjalec spletnega strežnika Apache, je šel tako daleč, da je to centralizirano zasnovo označil kot “prvotni greh” interneta. Nekateri, kot je Behlendorf, trdi, da je bil internet vedno namenjen decentralizaciji, pri čemer je pomagal pri doseganju tega cilja z uporabo novih orodij, vključno s tehnologijo blockchain.

Ethereum je ena najnovejših tehnologij, ki se pridružuje temu gibanju.

Medtem ko je bitcoin namenjen prekinitvi PayPal-a in spletnega bančništva, je cilj ethereuma uporabiti blockchain za nadomestitev internetnih tretjih oseb – tistih, ki shranjujejo podatke, prenesejo hipoteke in sledijo zapletenim finančnim instrumentom.

-->