Kaj je Bitcoin? Digitalni denar prihodnosti? Spoznajmo ga! 1.del

Kaj je Bitcoin? Besedo Bitcoin slišimo že skorajda na vsakem koraku. Danes živimo v svetu, ki se tehnološko zelo hitro spreminja. Z nastankom prvih računalnikov in interneta, ki je do sedaj veljalo za najhitrejše razvijajočo se indutrijo prihaja nova tehnologija tako imenovana Bitcoin, ki se v svetu kritovalut smatra kot zlati standard med kriptovalutami.

Članek je namenjen vsem, ki niste tehnično podkovani in ste le slišali za besedo Bitcoin. Bodisi ste zasledili članek na rtvslo, 24ur, financah ali ste izvedeli za Bitcoin preko drugih medijev ali pa ste preprosto v družbi zasledili pogovor na temo Bitcoin. Članek je namenjen tistim, ki nimate nobenega predznanja in boste na koncu serije člankov postali lokalni strokovnjak.

Pa začnimo…

Kaj je Bitcoin? | Splošni vidik

Bitcoin je virtualna valuta, ustvarjena in zadžana znotraj elektonskih medijev in ga nihče ne kontrolira. Valuta ni naprintan kot ostale denarne valute; primer: EUR, USD ali druge denarne valute. Proizvajajo jih ljudje in vedno več podjetij, ki vodijo računalnike po vsem svetu z uporabo programske opreme, ki rešuje matematične probleme. Se ob tem sprašujete, kaj za vraga to sploh pomeni? Več v nadaljevanju…

Je prvi primer rastoče kategorije pod imenom kriptovaluta.

Kaj je Bitcoin? | Drugačnosti

Za razliko od drugih valut je izključno v elektronski obliki in z njim lahko kupujemo stvari ter ga trgujemo digitalno. Najpomembnejša razlika med denarno valuto in Bitcoinom je, da je decetraliziran. Da lahko razumemo besedo decentraliziran moramo razumeti besedo centraliziran. Denarni sistem, ki ga uporabljamo danes EUR, USD, GBP in vse druge valute so centralizirane, kar pomeni, da obstaja nekje institucija, organizacija, ki vodi in manipulira valuto.

USD – izdajanje valute nadzira Ameriška centralna banka (Federal Reserve).

EUR – evro valuto nadzira Evropska centralna banka (Europen Central Bank).

Bitcoin nima centralne entitete in je zato decentraliziran, kar pomeni, da ga ne vodi in ne manipulira ena ustanova ali organizacija. Sestavlja ga skupnost, ki je povezana v mrežo in vsi v mreži imajo enako pravico. Podrobneje v nadaljevanju.

Kaj je Bitcoin? | Namen

Namenjen je vsem fizičnim in pravnim osebam po vsem svetu, za kupovanje, prodajanje in nakazovanje denarja, kadarkoli in kjerkoli na svetu v zelo kratkem času. Njegov namen je doseči hitre transakcije brez čakanja bank, da nam odobrijo transakcije in transakcije so veliko cenejše. Hkrati omogoča anoimnost in sicer vse transakcije so videne vsem v javni knjigi, kot tudi virtualne denarnice, vendar ne vemo kdo je njihov lastnik.

Za nekatere je Bitcoin zanimiv na drugačen način, kot sredstvo za vlaganje denarja, saj se njegova vrednost z leta v leto povečuje.

Kaj je Bitcoin? | Ustanovitelj

Kdo natančno je ustvaril Bitcoin ni znano. Pojavljajo se ugibanja bodisi da je to posameznik, bodisi da je to skupina software razvijalcev, ki so se podpisali pod imenom Satoshi Nakamoto. Osnovna ideja je bila zgraditi plačilni sistem, ki temelji na matematični formuli v katero ni mogoče vdreti in doseči decentraliziran plačilni sistem.

Kaj je Bitcoin? | Je naprintan?

Nihče. Bitcoin ne obstaja v fizični obliki in nikoli ne bo obstajal. Ta valuta ni naprintana s strani centraliziranih inštitucij. Bitcoin je bil ustvarjen s strani skupnosti, ki so medsebojno povezani in kateri se lahko pridruži vsakdo, ki si to želi.

Kaj je Bitcoin? | Maksimalno število Bitcoinov v obtoku

Za začetek si poglejmo denarni sistem, ki ga poznamo in ga uporabljamo vsakodnevno. V preteklosti so v primeru hude gospodarske krize, centralne banke naprintale dodatno število denarja, da so pokrile velike izgube v gospodarstvu, kar je pripeljalo do inflacije.

Vrednost denarja v obtoku se je povečala, kar za nas posameznike pomeni, da je naš denar, ki smo ga imeli v žepu postal manj vreden in smo z njim lahko kupili manj stvari.

Pri Bitcoinu se to ne mora zgoditi, saj je maksimalno število kovancev določeno v naprej in se ga ne da spremeniti. Maksimalno število Bitcoinov bo na koncu znašalo 21 miljonov. Trenutno stanje krožečih kovancev znaša 16,554,787. Da lahko razumemo, zakaj takšna razlika, moramo vedeti kako sploh Bitcoin sistem deluje.

Kaj je Bitcoin? | Na čemu temelji?

Denarne valute temeljijo na zlatu ali srebru. To si lahko razlagamo na sledeči način. Ko depozitiramo denar v banko, bi v zameno dobili zlato. Vendar v resničnih okoliščinah temu ni tako. Bitcoin ne temelji na zlatu in srebru temveč na matematični formuli.

Okoli sveta ljudje uporabljajo programe, ki sledijo matematični formuli za izdelavo bitcoinov. Matematična formula je prosto dostopna, tako da jo lahko kdorkoli preveri. Programska oprema je tudi odprtokodna, kar pomeni, da lahko vsakdo dostopa do kode z ustrezno programsko in strojno opremo. Da se lahko transakcije izvršujejo skrbijo medsebojno povezani računalniki in to imenujemo Rudarjenje (maining).

Kaj je Bitcoin | Lastnosti?

Bitcoin ima več pomembnih lastnosti, ki jih ločujejo od vladnih valut.

1. Je decentraliziran

Omrežja bitcoinov ne nadzira en osrednji organ. Vsak računalnik, ki rudari bitcoin in obdeluje transakcije, je del omrežja in računalniki delujejo skupaj. To pomeni, da se v teoriji ena osrednja oblast ne more spopasti z monetarno politiko in povzročiti zlom. V primeru izpada dela omrežja, se omrežje ne poruši vendar deluje naprej.

2. Je enostavno za uporabo

Banke vam omogočajo, da si ustvarite račun, za katerega vam zaračunavajo odprtje računa in nato še vodenje računa. Bitcoin naslov si ustvarite zelo hitro in veliko ceneje.

3. To je anonimno

No, nekako. Uporabniki lahko imajo več bitcoin naslovov in niso povezani z imeni, naslovi ali drugimi osebnimi podatki. Vendar …

4. Popolnoma pregleden

… bitcoin shrani podatke o vsaki transakciji, ki se je kdaj zgodila v omrežju, v veliki različici glavne knjige, ki se imenuje blockchain. Blockchain pove vsem.

Če imate javno uporabljen naslov bitcoin, lahko vsakdo pove, koliko bitcoinov je shranjenih na tem naslovu. Samo ne vedo, da je tvoj.

Obstajajo ukrepi, ki jih lahko ljudje sprejmejo, da bodo njihove dejavnosti bolj nepregledne v omrežju bitcoin, čeprav ne bodo dosledno uporabljale istih naslovov bitcoina in ne bodo prenesle veliko bitcoinov na en sam naslov.

5. Transakcijske takse so majhne

Vaša banka vam lahko zaračuna pristojbino za 10 evrov za mednarodne prenose. Bitcoin ne.

6. Je hiter

Lahko pošiljate denar kjerkoli in bo prišel nekaj minut kasneje, takoj, ko omrežje obdela plačilo.

7. To ni mogoče zavrniti

Ko so vaši žetoni poslani, jih ni mogoče vrniti nazaj, razen če jih prejemnik vrne k vam. Izginili so za vedno.

Torej, bitcoin ima v teoriji veliko stvari. Toda kako deluje, v praksi? Preberite več, če želite izvedeti, kako se bitcoin rudari, kaj se zgodi, ko se zgodi transakcija bitcoin, in kako omrežje sledi vsemu.

Kje kupiti Bitcoin?

Coinbase je varna spletna platforma za nakup, prodajo, prenos in shranjevanje digitalne valute. Njihovo poslanstvo je ustvariti odprt finančni sistem za svet in biti vodilna svetovna blagovna znamka za pomoč ljudem pri pretvorbi digitalne valute v svojo lokalno valuto in iz nje. Vsi, ki si boste naredili račun preko moje povezave in zakupili Bitcoin v vrednosti 100$, boste na stran Coinbase prejeli 10$ v vredosti Bitcoina zastojn. Registracija in nakup TUKAJ.

Več informacijij o Coinbase spletni platformi najdete tukaj.

Več o Bitcoinu in kriptovalutah najdete na spodnjih povezavah:

-->