Kaj je Bitcoin blok in kaj to pomeni za prihodnost največje kriptovalute

Če ste že nekaj časa v kriptovalutah, ste že slišali za velikost bloka oz. Bitcoin blok in večno razpravo, ki jo obdaja. Ta razprava že več let uničuje skupnost in jo je precej raztrgala v dve skupini: tisti, ki podpirajo povečevanje velikosti bloka in tiste, ki so proti povečevanju bloka.

Ampak morda niste bili dovolj dolgo, da bi vedeli, kakšna je velikost bloka in zakaj je tako močno razprava okrog tega v kripto krogih. Pogoj za razumevanje tega članka, je osnovno znanje o Bitcoinu. Najdete ga na tej povezavi!

Problem z velikostjo blokov je veliko več kot le radovednost ali tehnično eksperimentiranje in bi lahko resnično opredelilo prihodnost Bitcoina kot glavne valute. Torej, kako velik je Bitcoi blok in zakaj je pomemben? Zakaj obstajajo skupine, ki zagovarjajo omejitev velikosti blokov, medtem ko drugi zahtevajo takojšnje povečanje?

Kaj je velikost bloka oz. Bitcoin blok?

Kot verjetno veste, Bitcoin bazira na blockchain tehnologiji. Vse transakcije, ki potekajo znotraj omrežja, so zabeležene na Blockchain javni knjigi, ki jo lahko vidi kdorkoli, a nihče nemore spremeniti zapisov. Ta knjiga je sestavljena iz blokov, ki se prilegajo skupaj kriptografsko.

Ko uporabnik izvede transakcijo, je omenjena transakcija vključena v Bitcoin blok, ki se takrat rudari(maina) in ga bo kasneje potrdil blok, ki sledi temu. Več blokov je na vrhu vaše transakcije, bolj varno je domnevati, da je nespremenljiva.

Transakcije na svoji osnovni ravni sestavljajo podatki, ki so običajno sestavljeni iz podatkov o sami transakciji. Ti podatki, tako kot vsi drugi, zavzamejo prostor na bloku, ki je vključen.

Trenutno je vsak blok na blockchainu Bitcoina lahko vseboval 1 MB podatkov, kar pomeni, da je velikost Bitcoina lahko 1 megabajt. To pomeni, da obstaja omejitev, koliko transakcij se lahko je lahko v enem bloku.

Bitcoin blok in debata okrog velikosti bloka

V začetku Bitcoin ni imel omejitve velikosti blokov. Vendar je bila ta sprememba uvedena, da bi preprečili napade DOS (Denial of Service), ki bi jih lahko dosegli z ustvarjanjem velikega števila masivnih blokov, ki predstavljajo polnilo. To bi preprečilo rednim uporabnikom, da uporabljajo Bitcoin kot edino denarnico takrat, ko je bil Bitcoin QT, zdaj znan kot Bitcoin Core, ki od uporabnikov zahteva, da prenesejo celotno blockchain(javno knjigo) na svoj računalnik. To pomeni, da če bi nekdo ustvaril te velike bloke, bi bil računalnik prepočasen in denarnice nebi mogle dohitevat dogajanja.

Danes mnogi trdijo, da ta omejitev ni potrebna in da resno poškoduje Bitcoin kot celoto, saj ne dovoljuje valuti, da se poveča navzgor, da bi omogočila množično sprejetje. Trenutno ima Bitcoin zmogljivost za obdelavo med 4-7 transakcijami na sekundo, kar je v primerjavi s sistemi, kot so VISA in Paypal zaskrbljajoče malo.

Paypal v povprečju izvede 193 transakcij na sekundo in je dosegel tudi 450 transakcij na sekundo.

VISA v povprečju opravi 1667 transakcij na sekundo in je pri testiranjih zmožna obdelati 56.000 transakcij na sekundo.

To je povzročilo razpravo, ki jo lahko razberemo kot delitveni dejavnik v skupnosti Bitcoin. Tisti, za katere velja, da želijo povečati velikost bloka in tiste, ki nasprotujejo širitvi velikosti blokov.

Mnogi trdijo, da lahko povečanje velikosti bloka povzroči centralizacijo Bitcoin Mininga, glede na to, da bi lahko Bitcoin rudarili samo veliki “igralci” na trgu.

Drugi trdijo, da je povečanje edina rešitev, ki bo Bitcoinu omogočila konkuriranje drugim glavnim procesorjem plačil.

Na koncu je odločitev prepuščena rudarjem in vozliščem(node), to si tisti, ki ustvarjajo kovance in obdelujejo transakcije. Vendar je to zelo velika, decentralizirana in razpršena mreža posameznikov, ki so pogosto anonimni. Dabi se velikost bloka spremenila, se mora strinjati večina rudarskih podjetij oz. rudarjev nasplošno.

Argumenti za povečevanje blokov

Povečanje velikosti blokov dejansko deluje v korist rudarjev: Povečana velikost bloka pomeni povečanje transakcij na blok, kar bo povečalo število transakcijskih pristojbin, ki jih lahko rudar pridela z rudarjenjem bloka.

Bitcoin mora rasti več in biti bolj dostopen za “navadnega človeka”. Če se velikost bloka ne spremeni, obstaja zelo realna možnost, da bodo transakcijske takse višje in višje. Ko se to zgodi, ga običajen človek ne bo mogel uporabljati in ga bodo uporabljali izključno samo bogate in velike korporacije. To nikoli ni bil namen Bitcoina.

Spremembe se ne bodo zgodile naenkrat, postopoma se bodo zgodile skozi čas. Največji strah, ki ga imajo ljudje, ko gre za spremembo velikosti blokov, je, da hkrati prizadene preveč stvari in to bo povzročilo velike motnje. Vendar pa ljudje, ki so za povečevanje blokov, menijo, da je to neutemeljen strah, saj bo večina sprememb obravnavana v določenem časovnem obdobju.

Argumenti proti povečevanju blokov

Rudarji bodo izgubili spodbudo, ker se bodo transakcijski stroški zmanjšali. Ker bodo velikosti bloka povečale transakcije, bodo enostavno transakcije enostavno vstavljene v blok, kar bo znatno znižalo transakcijske provizije. Obstajajo strahovi, da bi to lahko odvračalo rudarje in se lahko premaknejo na bolj profitabilna področja. Če se število rudarjev zmanjša, bo to zmanjšalo hashrate Bitcoina.

Bitcoin ne bi smeli uporabljati za vsakodnevne namene: Nekateri člani skupnosti ne želijo uporabiti Bitcoin za redne vsakodnevne transakcije. Ti ljudje menijo, da ima Bitcoin višji namen, kot da bi bili le redna vsakdanja valuta.

Razdelila bo skupnost: Povečanje velikosti blokov bo neizogibno povzročilo delitev v sistemu, ki bo naredil tri vzporedne Bitcoine in s tem delitev skupnosti v proces. To lahko uniči harmonijo v skupnosti.

To bo povzročilo večjo centralizacijo: Ker se bo velikost omrežja povečala, se bo povečala tudi količina procesorske moči, ki je potrebna za rudarjenje. To bo povzročilo umik vseh majhnih rudarskih bazenov in omogočilo rudarjenje izključno velikim skupinam. To bo nato povečalo centralizacijo, ki je v nasprotju s samim bistvom Bitcoina.

-->