Kaj je Bitcoin? Zakaj Bitcoin predstavlja rešitev sedanjemu finančnemu sistemu…4.del

Zakaj Bitcoin? Sedaj razumemo, da potrebujemo denar. Prav tako razumemo zakaj ima denar vrednost. Ugotovili smo, da ima trenutna denarna valuta veliko pomanjkljivosti in temelji na zaupanju. Zaupati moramo osebam, ki jih nikoli nismo poznali in nekatere osebe nimajo interesa sprejemati odločitve o denarni valuti v naše interese.

Toda preden nadaljujemo, vas naj opomnim, da ste v seriji člankov Kaj je Bitcoin?. Če niste seznanjeni z prejšnjimi vsebinami lahko najdete članke na spodnji povezavah:

Zakaj Bitcoin? | Satoshi Nakamoto

Leta 2009 se pojavi Satoshi Nakamoto. Želel si je ustvariti nov denarni sistem, ki bi nam omogočil anonimne transakcije in ustvariti sistem, kjer ni potrebno zaupanje v centralno entiteto (vlado, banke,…). Poenostavljeno to pomeni, da nihče ne regulira in odloča o denarju.

Leta 2009 je javno objavil listino, o anonimni valuti in se podpisal kot Satoshi Nakamoto, čigar identiteta še vedno ni znana in tako se je prvič pojavil Bitcoin. Pri tem finančnem sistemu je Satoshi vzel nosilce oz. regulatorje denarne valute in jih vrgel ven iz sistem in ustanovil peer to peer sistem(sistem od točke do točke ali z drugimi besedami sejalec do sejalca).Več v nadaljevanju. Dosegel je da jedro finančnega sistema iz ene ustanova/vlade prenesel med ljudi. Tako je centraliziran sistem postal decentraliziran. To je dosegel z odprtokodnim algoritmom, ki si ga noben ne lasti in ga vsi lahko razumejo ter z njim upravljajo, če imajo tehnično znanje.

Zakaj Bitcoin? | Decentralizacija

Bitcoin nam torej v primerjavi z dosedanjimi denarnimi valuti, prinaša decentraliziran sistem vodenja valute. Ni nam potrebno zaupati eni vladam ali eni instituciji za nadzor denarja. Naše zaupanje se gradi na množici, na ljudeh kot smo tudi mi, da nam omogočajo delovanja novega finančnega sistema Bitcoin.

Zakaj Bitcoin? | Porazdeljeno omrežje

Bitcoin sistem je skupina ljudi, ki opravlja določeno delo in jo najlažje opišemo kot torren. Torrent je vbistvu medsebojno deljenje datotek. Ljudje govorijo o snemanju (download) filmon (Partis) na internetu ali snemanju glasbe. Takšne velike datoteke se razdelijo na manjše kose in se razpošljejo drugim ludem oz. uporabnikom. Bitcoin je torej porazdeljeno omrežje(distributed ledger), kjer vsak drži zapise o vseh nastalih transkacijah in kdo si kaj lasti. Se pravi so lastniki Bitcoin omrežja takorekoč vsi, ki omogočajo da omrežje deluje.

Zakaj Bitcoin? | Spreminjanje transakcij

Za razliko od tradicionalnih valut, kjer se da spremeniti oz. izbrisati transakcije ali račune, se v Bitcoinu to ne more zgoditi. Vsi predstavniki omrežja držijo zapise čisto vseh transakcij, ki so se kadarkoli zgodile in vrednost vseh računov. Teh zapisov se več neda spremeniti. Pri tem pride do vprašanja, kaj pa naša anonimnost oz. identiteta, če vsi predstavniki omrežja držijo mrežo vseh računov in njihovo vrednost, vpogled pa je možen vsakemu od nas?

Zakaj Bitcon? | Anonimnost

To bi vendar moral biti sistem, ki naj bi ščitil mojo identiteto. Tudi interesa nimamo, da lahko vsi pogledajo v našo denarnico in vidijo koliko denarja dejansko imamo. Pri tem vas lahko pomirim in vam povem, da so računi anonimni kljub temu, da jih vsi lahko gledajo. To pomeni, da vidimo denarnico in koliko Bitcoinov je v njej vendar nikakor ne moremo izvedeti kdo je lastnik te denarnice. To si lahko predstavljamo kot da pred vami zložim 1.milijon denarnic in lahko gledate v njih. Kako boste vedeli katere lastnik sem jaz? Ne boste!

Zakaj Bitcoin? | Javni ključ, moja identiteta?

V svetu Bitcoin omrežja se ne uporablja osebne identitete ampak vašo prisotnost na omrežju predstavlja javni ključ. To pomeni, da lahko prejemamo in pošiljamo Bitcoine in naš račun ni vezan na osebno identifikacijo. Osebne podatke zamenja javni ključ, ki se nam generira ko si ustvarimo internetno denarnico.

Zakaj Bitcoin? | Zasebni ključ

Sedaj počasi spoznavamo in odkrivamo nov finančni svet. Naše transakcije torej niso več kontrolirane s strani vlade ampak so anonimne, ker pošiljamo in prejemamo denar na internetno denarnico, osebne identitete pa nimamo vezane na denarnico. V lasti jo imamo samo zato ker imamo posest zasebnega ključa.

Torej ločimo zasebni ključ in javni ključ. Zasebni ključ je dejansko naš ključ do denarnice in je zasebne narave. Ta ključ oz. gelo ne smemo zaupati nikomur. To je zelo podobno, kot bi mi dali vašo PIN kodo od bančne kartice.

Zakaj Bitcoin? | Vloga zasebnega in javnega ključa?

Ko nekdo želi zapraviti Bitcoin-e, se transakcije zabeležijo in pri tem sodeluje naš privatni ključ, ki se na transakcijo ”podpiše” od, kje je denar bil poslan in kam. Kam pošiljamo denar, pa določimo z javnim ključem ali naslovom. Omrežje preveri, opravi ali zavren naše transakcije avtomatsko. Za boljše razumevanje sprejemanje in pošiljanje Bitcoina imam posebej zasnovano poglavje v nadaljevanju našega popotovanja.

Pošiljanje Bitcoin valute je enostavno, kot je pošiljanje E-mailov.

Zakaj Bitcoin? | Posebnosti

Maksimalno število kovancev v obtoku

Torej, prva stvar, ki jo je Satoshi sprejel za razliko od tradicionalnih denarnih valut, ki trpijo za inflacijo je težava, ki govori o maksimalnem številu Bitcoin kovancev. Satoshi je sprejel, da bo maksimalno število Bitcoinov v obtoku 21 milijonov. Vendar ob ustanovitvi leta 2009 in vse do danes še vedno ni doseglo maksimalnega števila kovancev. Trenutno število kovancev znaša 16,632,862. Kar pomeni, da se kovanci dnevno proizvajajo in se bodo proizvajali še naprej, dokler ne dosežemo 21 milijonov.

Kdaj bomo dosegli maksimalno število kvancev v obtoku

Maksimalno število bi naj po izračunih dosegli leta 2140. Postopku nastajanja novih Bitcoin-ov zato pravimo rudarjenje (maining), več v prihajajočih člankih. Število kovancov, ki se proizvede je na začetku bilo večje kot je danes in vsak dan se jih proizvede manj. To si lahko najlažje predstavljete, kot izkopavanje zlata. V začetku je bilo izkopanega veliko več zlata kot je danes. Ravno zaradi te značilnosti je deflacijska valuta, ki nam s časom prinaša vse večjo vrednost.

Potrjevanje transakcij

Vsaka transakcija, ki se izvrši mora biti potrjena od vseh “rudarjev” v Bitcoin omrežju. Če se samo en rudar ne strinja se transakcija zavrže, kar govori samo po sebi, kako dobro je Bitcoin zavarovan pred ponarejevanjem. Če bi želeli porabiti isti Bitcoin dvakrat, bo to omrežje izsledilo in ustavilo to transakcijo. Ponarejevanje Bitcoine je skorajda nemogoča.

Anonimnost Bitcoina

Vse transakcije so znane, vendar enako kot pri gotovini, identiteta uporabnika ni pripeta na gotovino, kot tudi ne na Bitcoin. To pomeni, da je Bitcoin psevdo-anonimen. Vemo za vse transakcije v sistemu, kot tudi vse transakcije, ki prihajajo in odhajajo na spletno denarnico, vendar lastnik denarnice ali Bitcoina ni znan.

Kontroliranje

Po svoji decentralizirani naravi, ga ne more nobena vlada kontrolirati. Za kontrolo Bitcoin-a je potrebno soglasje celotnega interneta.

Deljivost

Združuje digitalno valuto in deljivost. Ker je Bitcoin zgolj številka se lahko razdeli na manjše dele. Najmanjša enota Bitcoin valute znaša 1. Satoshi kar je enako 0.00000001 oz 1 miljoninka.

Napačne transakcije

Pri nakupovanju preko paypala nam je znano, da v primeru guljofij nam oni pomagajo pridobiti denar nazaj. Pri plačevanju z Bitcoinom, ne moremo zahtevati od prodajalca, da se mu vzame denar iz računa in nam ga vrne. V tem primeru moramo kontaktirati lastnika te denarnice, kamor smo denar nakazali in ga moramo prositi, da nam denar vrne. Če je na drugi strani poštena prijazna oseba nam bo denar vrnila, drugače ne.

Naš Bitcoin račun ne more biti zamrznjen s strani vlade.

Pošiljanje Bitcoina nekomu je enostavno kot pošiljanje e-maila. Vnesemo samo naslov, vrednost, ki jo želimo poslati in pritisnemo gumb pošlji. To lahko naredimo 24 ur na dan 24/7.

Zakaj Bitcoin? | Kdo kontrolira Bitcoin?

Vprašanje je zelo podobno, kot ko se vprašamo, kdo nadzoruje Torrent. Nekdo je naložil datoteko na strežnik in sedaj lahko vsi uporabniki dostopajo in si snamejo to datoteko na računalnik in jo istočasno sejejo naprej drugim uporabnikom. Kdo je lastnik?

Ker je to peer to peer omrežje, se mora celotno omrežje strinjati s pogoji novih pravil, preden se lahko izvedejo. Ko se enkrat naredi, se ne more več povrniti v začetno stanje. Ker so računalniki, ki poganjajo program za omogočanje Bitcoin transakcij locirani po vseh kontinentih, je Bitcoin omrežje skorajda nemogoče zrušiti. Če nekdo želi zrušiti denarno valuto, bi po teoriji moral napasti centralno banko, s tem da v Bitcoin okolju mora zrušiti celoten internet ali mora ostati ves svet brez električne energije.

Bitcoin ne more kontrolirati ena oseba ali skupina ljudi. To je valuta, ki pripada vsem rudarjem.

Zakaj Bitcoin? | Vrednost

Tako kot pri denarni valuti, ko so se ljudje odločili, da v zameno za denar, dobimo blago ali storitev, je popolnoma enaka ideja z valuto Bitcoin.

Ceno generira ponudba in povpraševanje. V primeru da je povpraševanje večje od ponudbe Bitcoin raste, drugače pada. Od leta 2009 do konec 2017 je povpraševanje vedno bolj v vzponu in zelo presega ponudbo. Zato je Bitcoin presegel že ceno čec 7000€.

Eden od vzrokov zakaj ima Bitcoin vrednost je varnost pred hudo inflacijo. Samo se spomnite prejšnje zgodbe i države Zimbabve. Kot dodaten vzrok je tudi anonimnost poslovanja z bitcoinom. Ljudje ne maramo občutka, da nam na internetu vsi sledijo in vejo za čist vsak nakup, ki ga opravimo. Želimo si svobode.

Več ljudi kot bo uporabljalo Bitcoin za izmenjavo blaga in storitve, večja bo njegova vrednost. To se zgodi ker ponudba ne more slediti povpraševanju. Ravno zaradi tega je Bitcoin odlična deflacijska valuta.

Kako pridobiti, porabiti in hraniti Bitcoin?

V prihajajočih člankih bomo govorili o:

  1. Bitcoin denarnici – To je program, ki nam omogoča hranjenje, prejemanje in pošiljanje Bitcoina.
  2. Kje kupimo Bitcoin?
  3. Polnjenje vaše denarnice – Kako poslati Bitcoin v vašo denarnico.
  4. Premikanje Bitcoina med denarnicami
  5. Varnostni nasveti
  6. In še mnogo več, saj smo šele pri osnovah.

Prejšnje članke najdete tukaj:

-->