Kaj je Bitcoin? Da lahko razumemo Bitcoin moramo vedeti kaj je denar…3.del

Kaj je denar? Torej, prva stvar, ki jo je človek začel delati, ko je začel kumunicirati z drugim človekom je bila blagovna menjava. Toda preden se lotimo denarnega sistema, vas opozarjam, da ste v 3. delu serije člankov: Kaj je Bitcoin?. Če niste prebrali prejšnja članka, vam jih toplo priporočam. Najdete ju na spodnjih povezavah:

Blagovna menjava je nekaj kar imam jaz, ti pa si želiš in ti imaš nekaj, kar si želim jaz. Midva prideva skupaj in se dogovoriva za menjavo.

Primer:

Jaz bi bil neurokirurg in ti pek. Namislimo si, da imaš tumor v možganih. Sedaj pridem jaz nevrokirurg in ti rečem: ti mi boš dajal kruh vsak dan do konca življenja, jaz pa te bom operiral in ti rešil življenje. Pek takrat sklene, da je to dobra kupčija. Vendar tu je težava!

Večina pekov nima možganskega tumorja. Ne glede na to, da jaz kot nevrokirurg imam sposobosti, ki so zelo cenjene je ta pojav zelo redek med peki. Najverjetneje bom stradal do smrti, ker nimam možnosti si zaslužiti kruh izven te majhe skupinice pekov. In tako so začeli razmišlati, da je potrebno nekaj, da nevrokirurg ne bo stradal do smrti in da bo lahko opravljal svoje delo in bil sit. In tako je prišel denar.

Kaj je denar? | Natančno definiran v smislu treh funkcij:

  • pomen izmenjave
  • shranjevanje vrednosti
  • obračunska enota

Se pravi, ko razmišljamo o denarju, si ne želimo zgraditi družbe, kjer vsakič ko hočemo nekaj, moramo najti osebo, ki si na drugi strani to želi. Zato so bili ustvarjeni ameriški dolar, evro in druge valute, ki jih lahko poljubno zapravimo po lastni želji.

Kaj je denar? | Lastnosti:

  • Deljivost – divisibility
  • Vzdržljivost – durability
  • Fungibilnost – fungibility
  • Preverljivost – verifiability

Ko sem lastnik evra je lepo, če ga lahko razdelim na manjše kose. Bodisi 1 na cente ali 100€ v manjše kose.

Kaj je denar? | Od kje vrednost?

Denar ima vrednost zato, ker se je skupina ljudi strinjala z izmenjavo v zameno za dobrine in storitve. Lahko vzamete 100€ in si nekaj kupite. Bodisi je to hrana, avto, obleke ali najamete hotelsko sobo itd… Prav tako priznavamo, da mora biti nekdo pooblaščen za potrditev in vzdrževanje tega denarja (ponavadi vlada). Ne moremo kar tako ustvariti denarja in se neodvisno od sistema pogajati z ljudmi in izmenjevati sredstva. Zato smo pooblastili Evropsko centralno banko v Evropi, da je zadolžena za upravljanje našega denarja.

Valute so generalno nekam vezana, bodisi na vlado ali na druge vire kot je zlato ali srebro.

Kaj je denar? | Težave z dosedanjo valuto

Govora je seveda o regulaciji. Majhna skupina ljudi, se odloča kako regulirati in upravljati z valuto. Pred nami je 100 bilijonski bankovec.

Pred časom se je v medijih pojavila zgodba o lastniku ranča, ki je vse svoje življenje garal in se je odločil upokojiti leta 2001. Delal je več kot 30 let in se je zelo veselil, da lahko proda svojo zemljo in tisoč glavo govedo. Ranč je prodal in si ustvaril milijone dolarjev v državi Zimbabve. V tistem času je menjalni tečaj bil primerljiv z Ameriškim dolarjem v blizu razmerja 1:1 in lastnik ranča bi lahko živel zelo zelo dobro. Imel je zaupanje in upanje v dolar države Zibabve, da bo imel vrednost.

Sledilo je leto 2008 in država je naprintala bankovce v vrednosti 100 bilijonov dolarjev. Da vas opomnim je bilijon enak tisočim milijardam. Dolar države Zimbabve se je zrušil in vrednost je drastično padla. Rančer, ki je garal več kot 30 let za ranč, ki ga je prodal za milijone, je tako ostal brez vsega. Njegovi milijoni so bili nič več vredni kot kos kruha.

V tistih časih, so delavci, ki so plačilo dobivali dnevno na roke, hoteli plačila dobiti zgodaj zjutraj, saj so z tem denar čim hitreje prenašali do svojih žena, da so v najkrajšem roku zakupile surovine, saj je vrednost čez noč padla tudi za 50%.

Druga večja pomanjkljivost, je pomanjkanje privatnosti. Vse transakcije na medmrežju se zabeležijo, od nakupa oblačil, do naročnin, skratka vse razen gotovinskega poslovanja.

Potem je potrebno zaupanje eni naciji. Za razmislek se spomnimo na zgodbo iz države Zimbabve, kjer je narod ekstremno veliko izgubil in so bili pahnjeni v revščino. Američani tako zaupajo Ameriški vladi, Evropa pa Evropski uniji.

Vendar se tukaj naše zaupanje ne konča. Z uporabo denarnih valut moramo zaupati bankam in drugim ponudnikom npr. Paypal. V kolikor želimo plačevati preko spleta nam trenutna tehnologija omogča plačevanje preko bank in veliko število posrednikov. S tem se naš krog zaupanja bistveno povečuje. Pomeni, da ves svoj denar zaupamo ljudem, ki jih nikoli nismo spoznali in oni odločajo o naši usodi.

Kakšna je rešitev? Bitcoin

Sedaj razumemo, da potrebujemo denar. Prav tako razumemo zakaj ima denar vrednost. Hkrati smo ugotovili, da ima trenutna denarna valuta veliko pomanjkljivosti in temelji na zaupanju. Zaupati moramo osebam, ki jih nikoli nismo poznali in nekatere osebe nimajo interesa sprejemati odločitve o denarni valuti v naše interese.

In potem se pojavi Nakamoto Satoshi. Želel si je ustvariti nov denarni sistem, ki bi nam omogočil anonimne transakcije in ustvariti sistem, kjer ni potrebno zaupanje v centralno entiteto (vlado, banke,..). Poenostavljeno to pomeni, da nihče ne regulira in odloča o denarju.

Leta 2009 je javno objavil listino, o anonimni valuti in se podpisal kot Satoshi Nakamoto, čigar identiteta še vedno ni znana. In tako se je prvič pojavil Bitcoin. Več o Bitcoin tehnologiji in sami valuti najdete v naslednjem članku: v pripravi

-->