Kaj je bitcoin? Kaj moramo vedeti, da nam bo Bitcoin jasen… 2.del

Kaj je bitcoin? | Uvod

Bližamo se koncu leta 2017. V medijih in nasplošno v privat življenju vse večkrat naletimo na basede kot so Bitcoin, kriptovalute, internetni denar, Ethereum, Cryptocurrency… Zelo na kratko to pomeni, da z nastankom kriptovalut prehajamo v obdobje digitalnega denarja in nekatere špekulacije vodijo celo do tega, da naj bi se trgovanje z gotovinskim denar, ki ga uporabljamo sedaj končalo do leta 2040.

Članek je namenjen vsem, ki niste tehnično podkovani in ste le slišali za besedo Bitcoin. Bodisi ste zasledili članek na rtvslo, 24ur, financah ali ste izvedeli za Bitcoin preko drugih medijev ali pa ste preprosto v družbi zasledili pogovor na temo Bitcoin. Članek je namenjen tistim, ki nimate nobenega predznanja in boste na koncu serije člankov postali lokalni strokovnjak.

Pa začnimo…

Da lahko razumemo Kaj je Bitcoin moramo obvladati več lekcij, ki so:

Kaj je denar? 

Da lahko razumemo, kaj je Bitcoin? moramo razumeti sedanji sistem. V splošnem se denar smatra kot sredstvo, da nekaj dobimo v zameno. V kolikor nismo finančniki moramo narediti korak nazaj, da si dejansko razčistimo kaj je to denar in kako deluje?

V resnici je zelo globoka in zelo kompleksna tematika in mi jo bomo omenili ravno toliko, da boste dobili močan občutek, zakaj je denar pomemben in zakaj je Bitcoin poseben.

Kaj je Bitcoin?

Po končani temi kaj je denar?,se bomo lotili razlage Kaj je Bitcoin?. Naredili bomo hiter prehod v Bitcoin. To bo grob pregled, ki ga bomo skozi naslednje lekcije obravnavali bolj v globino na specifičnih temah.

Na koncu lekcije, boste imeli precej dobro predstavo, kaj je Bitcoin.

Zakaj je Bitcoin poseben?

Je poseben unikaten tip valute. Pravzaprav res prva valuta, ki deluje na peer to peer kadarkoli ustvarjena. To bomo raziskali bolj podrobno in boste pridobili boljšo razumevanje kaj ga dela edinstvenega.

Kdo kontrolira Bitcoin?

Seveda je potrebno prediskutirati tudi tematiko, kdo kontrolira Bitcoin? Razlog za to je, da v primerjavi z tradicinalnim bančnim sistemom, Bitcoin deluje povsem drugače. Pomembno je da razumete kontrolno moč, ki stoji za Bitcoinom. Kaj lahko gre narobe ali kako gre lahko naprej. S tem se boste izognili narobnim informacijam, ki se širijo iz ust do ust in jih boste zlahka ignorirali.

Zakaj je Bitcoin sploh vreden česa?

Zakaj sploh imajo valute vrednost? Zakaj je zlato vredno te cene, ki jo ima in seveda srebro? Zastavili si bomo prav taka vprašanja na temo Bitcoin.

Kaj pridobite?

Predstavili vam bomo nekaj super uporabnih linkov, kako se podati v Bitcoin in svet kriptovalut nasplošno. Povezal vas bom z velikim številom spletnih strani, ki so specializirane in govorijo o Bitcoinu. Oosvojili boste osnovna znanja o uporabi, nakupu, hranjenju in varnosti pri rokovanju z Bitcoin žetonom. Ker pa svet kriptovalut ni samo Bitcoin boste spoznali še preostale kriptovalute, ki rešujejo današnje problematike. 

Bitcoin je zgolj ena kriptovaluta, izmed več kot 1000. To ne pomeni, da so vse kriptovalute oz. kripto žetoni enakega pomena. Govora je o celotni preobrazbi obstoječih sistemov, za hranjenje podatkov, kar zajema nov plačilni sistem, drugačen način hranjenja podatkov, osebne in potni listi so čedalje bolj neuporabni in jih bo zamenjala kriptovaluta, ki se je specializira rešiti globalno težavo pri izkazovanju identitete pri potovanju med državami, internetu. Tehnologijo, ki jo uporabljajo kriptovalute, analitiki primerjajo z nastankom interneta, ki bo prešel v množično rabo veliko hitreje kot je internet. Spoznajte ga z nami svetkriptovalut.si.

-->