Kaj je Atomic Swap in zakaj je to pomembno?

Kaj je Atomic Swap! Predstavljajte si da pri trgovanju kriptovalut ne bi bilo stroškov poslovanja, ki vam jih zaračunava borza oz. menjalnica.

Resno? No, naj vam zaupam da ta oblika izmenjave žetonov niti ni tako nova. V realnem svetu obstajajo centralizirane borze, ki nam omogočajo nakup in prodajo kriptovalut. Od teh nakupov in prodaj kripto kovancev si borze pri vsaki transakciji vzamejo provizijo.
Interes takih institucij je, da uporabniki čim večkrat kupijo in prodajo svoje kripto žetone, saj na ta račun oni služijo, kot posredniki oz. tretja oseba.

Kaj je Atomic Swap?

Atomska zamenjava je kriptografsko najučinkovitejša pogodba s tehnologijo, ki omogoča dvema stranema izmenjavo različnih kriptovalut / žetonov brez tveganja ene stranke, ki se ne odloči za trgovanje.

Resnična lepota je, da se ta menjava / trgovina med udeleženimi strankami lahko zgodi brezupno, ne glede na tretjo osebo. Preprosto, pri tej vrsti izmenjave nobena stran ne more pobegniti z denarjem druge stranke, preden je trgovanje dokončano in to zagotavlja kriptografska pogodba.

V računalniški znanosti se imenuje atomsko, ker je trgovinski dogodek celovit / nedeljiv, za razliko od tistega, ki ga imamo na centraliziranih borzah.

Torej, medtem ko se ukvarjajo z atomsko zamenjavo, se bo trgovina zgodila, obe strani pa prejmeta svoje kovance ali pa trgovanje ne bo uspešna. Z drugimi besedami, pri izvrševanju Atomic Swap trgovine ni nobenega središča.

Kaj je Atomic Swap? Atomic Swap pogosto imenujejo tudi navzkrižne verige atomske zamenjave, kar pomeni, da se lahko dve različni kriptovaluti, ki sta prisotni v različnih verigah, atomično izmenjata brez zaupanja tretjih oseb in v tem ne obstaja zamenjava / trgovanje.

Opomba: različna podjetja, ki izvajajo to tehnologijo, lahko dodajo strukturo pristojbin za zagotavljanje te storitve, ker se te zamenjave lahko izvajajo le z ukazno vrstico in niso tako prijazne za uporabnike, kot bi pričakovali. Ampak tudi če vam podjetja zaračunajo majhno pristojbino, bo varnejše od trgovanja / zamenjave na centraliziranih borzah.

Kaj je Atomic Swap | Zakaj je to pomembno?

Atomic swap odpira popolnoma nov pogled na kripto trgovanje. To tehnologijo je mogoče uporabiti, kadar morata dve stranki opraviti zelo veliko ali zelo majhno izmenjavo “čez pult”.

Predstavljajte si, da morate zamenjati 1000 BTC s 50.000 LTC. Prepričan sem, da ne bi uporabljali centralizirane izmenjave, ki je nagnjena k vdorom in ne zaupate skrbniku.

V tem primeru preprosto z uporabo tehnologije atomske zamenjave lahko svojih 1000 BTC zamenjate za 50.000 LTC brez zaupanja v storitev zamenjave. Prav tako ste lahko 100% prepričani, da tudi če se trgovina ne bo uspešno izvedla, ne boste izgubili 1000 BTC.

Te zamenjane transakcije, če bi bile izvedene, bi se zgodile na verigi in bi zato bile podvržene vsem omejitvam, ki jih že imata obe vpleteni verigi.

Kaj je Atomic Swap? | Kje smo v atomskih zamenjavah?

Atomske zamenjave so še vedno nova stvar. Zato se še vedno razpravlja, izpopolnjuje in preizkuša. Dejstvo je da še ni splošno sprejeto.

Obstajajo tudi določene omejitve atomske zamenjave na verigi, kot so:

 • Obe valuti, ki se izmenjujeta, morata imeti isti algoritem za hash.
 • Obe valuti bi morali podpirati pogodbe za časovno zaklepanje.
 • Potrebujete določena programska znanja za uporabo atomskih zamenjav.
 • Te omejitve so ogromne ovire za prevladujoče sprejetje, vendar vam ni treba skrbeti, saj se industrija kriptovalut dobro zaveda vseh teh omejitev.

Zaradi številnih omejitev, se rešitve, kot so atomske zamenjave zunaj verige, ki jih napajajo omrežja Lightning, preiskušajo in izboljšujejo za prevladujoče sprejetje. Upajmo, da bodo atomske zamenjave zunaj verige premagale vse izzive in omejitve, ki jih povzročajo atomske zamenjave na verigi. Vendar pa je še prezgodaj za takšno tehnologijo. Oglejte si podrobnosti atomske zamenjavah zunaj verige, ki so se zgodile pred kratkim med Bitcoin in Litecoin valuto.

Kaj je Atomic Swap? | Prihodnost atomskih zamenjav

Kar se tiče prihodnosti atomskih zamenjav, je dokaj varno reči, da ima pred sabo lepo prihodnost.

Sanjam, da bom videl decentralizirano izmenjavo ali storitev, ki bi v skladu z njihovimi zaslugami vzpodbujala obe atomski zamenjavi v verigi in izven verige za večjo varnost tega celotnega ekosistema.

Druga stvar, na katero se bodo osredotočile te storitve atomske zamenjave, je neuspeh uporabniških izkušenj, ki bi bilo za ne tehnično populacijo preveč težko za uporabo.

Nekatere storitve, kot so Komodo’s Atomic Swaps,ki delujejo drugače in Altcoin.io testi na atomske zamenjave ETH / BTC, so še vedno v nastajajočih se fazah.

To je vse kar moram reči o atomskih zamenjavah v tem članku. Vrnil se bom z drugim člankom o atomskih zamenjavah in govoril o različnih vrstah atomskih zamenjav, ki se preskušajo.

Poskrbite za varnost svojih naložb

To je najbolj varen način hranjenja kriptovalut, pred vdori hekerji in krajami. Zaščitite svoje kovance še danes.

Ledger Nano S - The secure hardware walletLedger Nano S je strojna denarnica za varno shranjevanje Bitcoin, Litecoin, Ethereum in drugih altcoin valut in spominja na USB ključek, ki nas zavaruje pred vdori in krajami hekerjev(malware). Strojne denarnice spadajo med najbolj varen način shranjevanja saj niso povezane z internetom in morebitni hekerji ne morejo prodreti do vaših valut oz. žetonov (ang.token). KUPI TAKOJ. Več podrobnosti najdete tukaj.

Kje lahko Kupimo Bitcoin, Ethereum in Litecoin?

Podjetje CEX.IO, ki je bilo ustanovljeno leta 2013 kot prvi ponudnik rudarjenja v oblaku, se je razvil v izmenjavo Bitcoin. CEX.IO ponuja dve glavni storitvi: enostaven nakup / prodaja bitkoinov preko poenostavljenega vmesnika in Bitcoin trgovanja za profesionalce. Družba deluje na svetovni ravni, zagotavlja storitve v 99% držav in 25 zveznih držav ZDA. Lahko kupite in prodate Bitcoin in Ethereum s CEX.IO v večih valutah: USD, EUR, GBP in RUB

Nakazila so na voljo preko debetnih in kreditnih kartic (fizičnih in virtualnih), SEPA in Skrill. Plačila s kartico so postala hitrejša in lažja z razvojem platforme, lahko pa tudi takoj umaknete svoja sredstva na plačilno kartico. Ustvarite si račun tukaj.

HitBTC – globalna trgovalna platforma z večvalutno podporo, ki deluje od leta 2013. Na borzi so trgi za trgovanje z digitalnimi sredstvi, žetoni in ICO ter ponuja široko paleto orodij.

Razvoj platforme se je začel s sporazumom o naložbah v višini 6 milijonov EUR in sicer s sodelovanjem med razvijalci programske opreme, finančnimi strokovnjaki in izkušenimi trgovci. Osnovni motor za ujemanje sodi med najnaprednejše tehnološke izdelke v svojem razredu in izvaja inovativne funkcije. Ustvarite si račun tukaj.

Livecoin je prva borza, ki je omogočila trgovanje z žetonom VIB podjetja Viberate in sicer 6.oktobra 2017. Livecoin ekipa razvijalcev se je odločila zgraditi platformo za trgovanje in izmenjavo na osnovi Bitcoin(Btc) in Litecoin(Ltc) valute. Livecoin je sodoben servis za dostop do kriptovalutnih borznih trgov. Na voljo vam je udobna, praktična in dobičkonosna platforma za trgovanje z kriptovalutami – primerna tako za začetnike, kot za izkušene trgovce. Ustvarite si račun tukaj.

Coinbase je varna spletna platforma za nakup, prodajo, prenos in shranjevanje digitalne valute. Njihovo poslanstvo je ustvariti odprt finančni sistem za svet in biti vodilna svetovna blagovna znamka za pomoč ljudem pri pretvorbi digitalne valute v svojo lokalno valuto in iz nje. Je največja menjalnica denarne valute v Bitcoin, Ethereum in Litecoin na svetu. Prijavite se tukaj.

BitPanda, prej znan kot Coinimal, je spletna denarnica Bitcoin, Ethereum, Dash in Litecoin z lastnim trgovalnim objektom, ki uporabnikom omogoča, da kupijo kriptovalute s fiat valuto (EUR) in jih prejmejo v nekaj minutah. Bitpanda ponuja varnostno preverjanje pristnosti 2 faktor avtentication in več načinov plačila za nakupe kriptovalut, vključno z:

 • Visa
 • Mastercard
 • Skrill
 • OKPay
 • PayPal
 • SOFORT Überweisung (Sofort AG)
 • NETELLER
 • SEPA (Evropski bančni prenos)
 • EPS (avstrijski Instant Bank Transfer)
 • Skrill OBT (Online Bank Transfer)

Račun si ustvarite tukaj.

-->