Investiranje v kriptovalute. Tehnična analiza 1.del | Uvod

Investiranje v kriptovalute in tehnična analiza. Ali naj kupim danes? Kakšna bo cena jutri, naslednji teden ali naslednje leto? Ali bo investiranje v kriptovalute enostavno, če bi poznali ta dejstva?  Vsi tisti, ki berete ta članek z upanjam, da vam bo tehnična analiza prinesla odgovore na ta vprašanja vas moram razočarati. Ne bo vam. Ampak vsi tisti, ki berete ta članek vam lahko zagotovim, da se bo vaše investiranje v kriptovalute veliko izboljšalo. 

Beseda tehnična analiza se sliši zelo komplicirano, vendar se v ozadju skriva osnovni pristop do investicij. Enostavno je to študija cene, kjer nam grafi predstavljajo naše orodje za odločanje.

Človeški element

Cena varščine je soglasje. To je cena, pri kateri se ena oseba strinja kupiti, drugi pa se strinja s prodajo. Cena, po kateri je vlagatelj pripravljen kupiti ali prodati je odvisno predvsem od njegovih pričakovanj. Če pričakuje, da se cena dvigne, bo on kupi. Če vlagatelj pričakuje, da bo cena padla, ga bo prodal. Te preproste izjave so vzrok velikega izziva pri napovedovanju cen, ker se nanašajo na človeška pričakovanja. Kot vsi vemo iz prve roke, ljudje niso zlahka izmerljivi, niti predvidljiv. Samo to dejstvo bo ohranilo delovanje katerega koli mehanskega sistema trgovanja dosledno.

Ker so vpleteni ljudje, sem prepričan, da je veliko svetovnih naložbenih odločitev temeljijo na nepomembnih merilih. Naši odnosi z našo družino, sosedami, našimi delodajalec, promet, naš dohodek in naš prejšnji uspeh in neuspehi, vsi vplivajo na naše zaupanje, pričakovanja in odločitve. Zaradi tega je investiranje v kriptovalute in tehnična analiza tako pomembna.

Varnostne cene določajo upravitelji denarja in domači upravitelji, študenti in napadalci, zdravniki in lovilci psov, odvetniki in plemiči ter bogati in željni. Ta obseg udeležencev na trgu zagotavlja element nepredvidljivosti in razburjenja.

Temeljna analiza

Če bi bili vsi popolnoma logični in bi lahko ločili svoja čustva od naše naložbene odločitve, bi temeljna analiza določitve cene delala čudeže. In ker bi vsi imeli enaka popolnoma logično pričakovanja, bi se cena spremenila samo v času pomembnik novic in četrtletnega finančnega poročila. Vlagatelji bi si prizadevali najti “spregledane” temeljne podatke podcenjenih kriptovalu. Vroča razprava o “učinkoviti tržni teoriji” navaja, da predstavljajo varnostne cene vse, kar je znano o varnosti v danem trenutku. Ta teorija zaključuje,da je nemogoče napovedati cene, saj cene že odražajo vse, kar je trenutno znano o varnosti.

Prihodnost je mogoče najti v preteklosti

Če cene temeljijo na pričakovanjih vlagateljev, potem vedite, zakaj bi moral prodati (tj. temeljna analiza) postane manj pomembna kot vedeti, kaj drugi vlagatelji pričakujejo. To ne pomeni, da veste, zakaj bi moral prodajati ni pomembno. Je pomembno!

Tehnična analiza je proces analize zgodovinskih cen v prizadevanjih za določitiv verjetne prihodnje cene. To se naredi tako, da primerjamo aktualne cenovne ukrepe (to je, trenutna pričakovanja) s primerljivimi zgodovinskimi cenovnimi ukrepi za predvidevanje razumnega izida.

Spoznajmo besednjak

Open (odprto) – To je cena prve cene v določenem obdobju (prvi trade dneva).

Pri analizi dnevnih podatkov je open še posebej pomemben, saj nam predstavlja vstop v trg ko drugi interesanti zamudijo priložnost.

High (visoko) – Je najvišja cena, s katero smo trgovali v določenem obdobju. To je točka, kjer je več prodajalcev kot kupcev. Na trgu so vedno prodajalci, ki so pripravljeni prodati po visoki ceni, toda High predstavlja kupce, ki so pripravljeni po visoki ceni kupiti.

Low (nizko) – Je najnižja cena trgovanja v določenem obdobju oz. intervalu. V tej točki, je več kupcev kot prodajalcev. V tem primeru so v ospredju prodajaci, ki so pripravljeni prodati po nizki ceni.

Close (zaprto) – to je zadnja cena, s katero smo trgovali v določenem obdobju. Zaradi svoje razpoložljivosti je najpogosteje uporabljena cena za analizo. Odprta prva cena in zaprta zadnja cena se uporablja za določevanje razmerja in analizo.

Volume (obseg) – To je število kriptovalut ali delnic ali pogodb s katerimi se je trgovalo v tem obdobju.

Open interest (Odprt interest) – To je skupno število neporavnanih pogodb. To so tista, ki niso izvedena, zaprta ali potekla. Odprti interesi se pogosto uporabljajo kot kazalniki.

Bid (ponudba) – To je cena, ki jo je trg pripravljen plačati.

Ask (povpraševanje) – To je cena ki jo je trg pripravjen sprejeti.

Tehnična analiza in Grafikon

Investiranje v kriptovalute ne gre brez temelja tehnične analize in to je grafikon. V tem primeru je resnično slika vredna tisoč besed.

Linijski graf

Moč linijskega grafikona izhaja iz njene preprostosti. Zagotavlja da ga enostavno preberemo in razumemo. Podatki so lahko zvezni ali grupirani. Za grupirane podatke dobimo krivuljo tako, da povezujemo vrednosti sredin frekvenčnih razredov, za zvezne podatke pa krivulja predstavlja funkcijsko odvisnost podatka od časa.

Svečni grafikon 

To je kot kombinacija linijskega grafikona in stolpca: vsaka vrstica predstavlja vse štiri pomembne informacije o območju trgovanja, ki si ga lahko poljubno nastavimo (od ene minute do enega meseca): odprto, zaprto, visoko in nizko. Biti gosto obdan z informacijami, ponavadi predstavljajo vzorce trgovanja v kratkem času, pogosto nekaj minut, dni, mesecov. Odvisno od intervala, ki si ga nastavimo.

Svečni grafikon se najpogosteje uporabljajo pri tehnični analizi trgovanja z delnicami in tudi vse bolj pri kriptovalutah.

Diagram območja

Diagram območij ali diagram območja prikazuje grafično kvantitativne podatke. Temelji na diagramu vrstic. Območje med osjo in črto je pogosto poudarjeno z barvami, teksturo in valji. Najpogosteje se primerja s tabelo območja dve ali več količin.

Povzetek

Investiranje v kriptovalute je s pomočjo tehnične analize veliko lažje in bolj varno. Kakša bo cena jutri, čez en mesec ali leto ne moremo vedeti. Cene na kriptovalutnem trgu so zelo spreminjajoče narave zato moramo biti pripravljeni, da ne zabredemo v težave. Tekom serije člankov boste spoznali trg nekoliko bolje, da vam bo vstop v kripto svet lažji in predvsem manj boleč.

To ni finančni nasvet, zato svetkriptovalu ne prevzema nobene odgovornosti za vaše investicije ali trade. Investirajte toliko, koliko ste pripravljeni izgubiti! Prvo pravilo pri investiranju v kriptovalute.

 

-->